Zonnebloemen.
Zonnebloemen. Foto: Frans Alderse Baas

Landbouw verwacht geen groot nadeel door nieuw teeltschema

Landbouw / Visserij

Eén keer in de vier jaar een rustgewas telen en vanaf 2027 één keer in de drie jaar. Dat voorstel dat demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten deze week aankondigde om de waterkwaliteit te verbeteren zal voor de Texelse landbouw over het algemeen geen grote consequenties hebben. 

LTO Texel-voorzitter Arnold Langeveld stelt wel als voorwaarde dat als de overheid verplichtingen stelt, er ook een vergoeding tegenover hoort te staan, voor gederfde inkomsten

Voor akkerbouwers is de combinatie van pootaardappels en suikerbieten afgewisseld met graan, groenbemesters of andere rustgewassen een teeltschema dat al sinds jaar en dag wordt toegepast. Zoals ook bollentelers het land in conditie brengen met rustgewassen.

Doel van de maatregel is onder meer de uitspoeling van nitraat te beperken. Welke gewassen als rustgewas aangemerkt worden moet door de minister nog worden vastgesteld, maar er wordt vooral gedacht aan granen en grassen en bijvoorbeeld luzerne, klaver en vezelgewassen.