Visrookwedstrijd.
Visrookwedstrijd. Foto: Gerard Timmerman

Visroken in oosterend

De één rookt met beuken, de ander gebruikt vuren, eiken of een mix. Je hebt rokers met geavanceerde vaten, met thermometer en al, anderen doen het op gevoel en met een jutten zak op het vat. Zoveel rokers, zoveel verschillen.

Op het veld van de Muzieknis aan de Oranjestraat in Oosterend wordt zaterdag 11 september de Strender Visrookwedstrijd gehouden. Van 10:00 tot 17:30 uur strijden visrokers om de eer wie de beste tong en poon rookt. Alweer de 20ste keer dat de wedstrijd, ooit door Arjan Trap in het leven geroepen, wordt gehouden. Er worden twee vissoorten gerookt: tong en poon en deze worden door een jury op smaak, kleur en kwaliteit beoordeeld. Een moeilijke taak, want de rokers zijn aan elkaar gewaagd en ze weten waar de jury op let. Om 17:30 uur wordt de winnaar van de prestigieuze Arie Ellen Bokaal bekend gemaakt. 

Waar het roken van vis in vroeger dagen een manier was om de vis te conserveren is het nu vooral om de heerlijke smaak te doen. De vis is gevangen in de Noordzee, de rokers zijn zelf vissers of roken voor vissers, dus verser is niet mogelijk. Bezoekers kunnen op hun gemak rondkijken en een praatje te maken met de rokers, al zullen ze hun geheimen tot succes wel niet prijsgeven. Natuurlijk kan er ook worden geproefd. Dat kan de vis wordt gekocht ten bate van de openstelling van de Oosterender toren. Verkoop van poon begint rond 11:30 uur en van tong rond 15:30 uur. 

Bezoekers dienen met het oog op corona bij de entree een geldig vaccinatie- of testbewijs te tonen. "Op deze dag ziet u de vissers zelf in beeld. Want Oosterend was, is en blijft een vissersdorp, waar nazaten van de mannen en vrouwen die uitgebeeld zijn nog steeds de zee opgaan om deze heerlijke Noordzeevis te vangen", vertelt Cor Trap van de organisatie. Rokers kunnen zich nog bij hem opgeven.