Schapenfokker Cees Commandeur met zijn anderhalfjarige ram, waarmee hij de Bronzen Texelaar won.
Schapenfokker Cees Commandeur met zijn anderhalfjarige ram, waarmee hij de Bronzen Texelaar won. Foto: Gerard Timmerman

Bronzen Texelaar voor fokker foutloze ram

"Een meer dan foutloze ram", sprak Jan Kolk, voorzitter van de Texelse schapenfokkers, bij de overhandiging van de Bronzen Texelaar aan fokker Cees Commandeur. Zijn anderhalfjarige ram kwam op de keuring tijdens het Open Weekend van de Texelse schapenfokkers als beste uit de bus. 


Commandeur had de prijswinnende ram speciaal voor deze gelegenheid thuis gehouden. Te bewonderen in zijn stal tijdens de open dagen ook een andere kampioensram, een nakomeling van een kruising met een Booroola. Dat is een Merino-soort, op de productie op te krikken. Met succes, de vruchtbaarheidsindex van 57 is exceptioneel hoog. 

Commandeur (75), zoon van de legendarische fokker C.J. Commandeur van 'Don Bosco', zit al vanaf zijn vierde in de schapen. Inmiddels 56 jaar als zelfstandig fokker, ruim een halve eeuw waarin hij op keuringen een vracht aan prijzen heeft gewonnen. Een zegereeks die nog altijd voortduurt.

Het was te merken aan de overweldigende belangstelling op zijn bedrijf bij het Open Weekend, een alternatief voor de Texelse Schapenfokdag die maandag wegens corona niet door kon gaan. De belangstelling op de bedrijven bij de vijftien deelnemende fokkers was zo mogelijk nog groter dan vorig jaar, van verre waren de liefhebbers naar Texel gekomen. 

De fokkerij is voor Commandeur een levenswerk. Hij stelt zich meerdere fokdoelen: ontwikkeling, vruchtbaarheid, luxe en vooral levensduur. "Dat moet allemaal in dat ene dier", doceerde hij eerder in deze krant. "Fokken is ook een kwestie van combineren. Het stapelen van plussen en wegwerken van minnen. Sommige dingen zie je niet op een tentoonstelling, bijvoorbeeld vruchtbaarheid. Je moet goed naar het verleden kijken. Een goed geheugen is voorwaarde, ik kan dieren die ik ooit heb gezien goed voor de geest halen."

Veelvuldig prijswinnaar en ook een fokker met een grote klantenkring, van oudsher veel uit het buitenland. Belgiƫ, Engeland, Schotland en Denemarken en Zweden. Dit jaar nog gingen meerdere van zijn toprammen voor export naar Scandinaviƫ.

Helaas is de gezondheid van dit "schaap met 1000 poten", zoals de Zwolse Courant de fokker al in 1984 typeerde, al jaren broos en wordt er de laatste tijd niet beter op. Een triest gegeven, maar over de voortzetting van zijn foklijn maakt hij zich geen enkele zorgen. "Ik werk al een jaar of tien samen met Henk (Zoetelief, van de Eagles Ranch). We delen onze visie op de schapenfokkerij, Henk helpt me en maakt ook gebruik van mijn dieren. Ik heb het volste vertrouwen in de toekomst van de fokkerij."

 

Ram Cees Commandeur
Reintje en Cees Commandeur met de Bronzen Texelaar, de trofee voor de beste anderhalfjarige ram.