Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr. Natalie schrijft...

Positief denken

In deze snel veranderende tijd sta ik deze keer stil bij de quote die te pas en te onpas gebruikt wordt: ‘positief denken hoor'. Als je mij persoonlijk kent, weet je dat ik positief in het leven sta. Maar dat ik daarnaast ook realistisch ben en uitdagingen aanga. Omdat ik, juist ook in mijn juridische praktijk, merk dat het gebruik van het “positief denken-idee” soms zelfs kwetsend kan zijn, sta ik deze week stil bij deze quote. Lees je mee?


De cliënten in mijn praktijk die te maken hebben met uitdagingen (vroeger noemde we dat problemen), van een echtscheiding tot een ondernemersruzie, krijgen van hun omgeving veelal te horen dat ze “wel positief moeten blijven denken hoor”. Daar zit natuurlijk een grote kern van waarheid in en tegelijkertijd ook de valkuil. “Een valkuil?”, hoor ik je denken: “Ja”.


Een concreet voorbeeld. De man of vrouw die eindelijk besloten heeft om te gaan scheiden, heeft vaak al heel veel stappen genomen om bij het besluit te komen. Op het moment dat hij of zij heeft uitgesproken te gaan scheiden, betekent dat niet alleen moed verzamelen om het te vertellen maar daarna ook moed verzamelen om de praktische stappen te zetten. Als de mensen om hem/ haar heen na het uitspreken van het grote woord alleen zeggen: positief blijven hoor, zie ik in mijn praktijk dat het makkelijk is om de stappen dan nog niet aan te gaan en de zogenaamde struisvogelpolitiek toe te passen. En dus nadat het grote woord eruit is, ik wil scheiden, nog even niet het volgende gesprek aan te gaan: het huis moet verdeeld worden. Want die stap kan je niet nemen met enkel positief denken. Daar is onder andere moed, daadkracht en helderheid voor nodig. En om daar te komen wellicht nog een luisterend oor. En dat zijn, juist in deze tijd, zulke belangrijke kernwaarden. Het leven is naast leuk soms ook uitdagend. En dat betekent dat het enorm waardevol is dat dat er gewoon mag zijn.


Ander voorbeeld. Je werkt in de zorg en ondervindt dagelijks de enorme werkdruk omdat de helft van het personeel of ontslagen is of ontslag heeft genomen. Waardoor jij en je collega’s die er nog wel zijn af en toe wat meer uren draaien. Je hoort te pas en te onpas dat je positief moet blijven denken terwijl je gewoon niet meer kan. Je kan niet meer werken dan je al doet. Dit vraagt een echte oplossing. En dus, bijvoorbeeld, een gesprek met de manager of je baas met de vraag hoe hij of zij de toekomst ziet. Die stap kan je, opnieuw, alleen nemen met moed en daadkracht. Dus dat wens ik je toe in deze bijzondere, snel, veranderende tijd. 


Op een mooie week! 

Aloha, 


mr. Natalie Sylvette Bakker