Rondleiding door het nieuwe gebouw.
Rondleiding door het nieuwe gebouw. Foto: Jeroen van Hattum

"Mooi hoe de scholen dit allemaal oppakken"

Aan de buitenkant is goed te volgen wat er allemaal gebeurt. Wat er binnen in het nieuwe Onderwijscentrum Texel aan het ontstaan is, was tot nu toe voor de meeste mensen nog een verrassing.

Een groep schoolleiders, bouwers, medewerkers van de gemeente en andere betrokkenen maakten vrijdagochtend een rondje door het nieuwe gebouw om een beeld te krijgen van wat er gaat komen aan de Emmalaan in Den Burg. Het hoogste punt is bereikt (gebeurde op 14 juli) waardoor het volgens de stuurgroep (Kopwerk, Sarkon en Stichting Samenwerkingsschool) die de bouw begeleidt een mooi moment was om eens binnen te gaan kijken. De eerste indruk: ruim tot zeer ruim. Dat is dan wel met de kanttekening dat het nu allemaal nog open ruimtes zijn en dat de 24 lokalen in het gebouw nog gerealiseerd moeten worden. Dan nog blijft het een ruim ogend gebouw om rond te lopen. Bedoeling is dat het ook een licht gebouw gaat worden. Bovenop het dak is een grote koepel gebouwd waardoor straks over het middengedeelte licht moet gaan vallen.


Het nieuwe gebouw (de Skool) is zo ingedeeld dat de Thijsseschool, Vrije School Stella Maris en de Kompasschool op de benedenverdieping komen. De peuters komen eveneens beneden. De Fontein en de Jozefschool komen wat meer verspreid door het gebouw en nemen ook de eerste verdieping in gebruik. Dan is er nog een kleinere tweede verdieping voor onderwijsondersteunende diensten, ICT en directie. Er komt een centrale entree en er zijn een paar eigen in- en uitgangen voor de peuters, zodat zij geen afstanden door het schoolgebouw hoeven te lopen. Er wordt aan gewerkt om herkenbaar te laten zijn waar welke school zit en nabij de lokalen komen diverse toiletunits zodat de kinderen niet ver hoeven te lopen als ze naar de wc moeten.


Ton Jong, één van de leden van de stuurgroep, liet weten dat de basisscholen de ambitie hebben om straks in het nieuwe gebouw elk kind op Texel onderwijs aan te bieden. Dat zou betekenen dat er in principe geen basisschoolkinderen meer naar de overkant hoeven voor aangepast onderwijs, maar dat geprobeerd wordt zoveel mogelijk passend onderwijs op het eiland zelf aan te bieden. "Soms zal er alsnog een kind van het eiland af moeten voor aangepast onderwijs als het niet anders kan, maar dan moet je wel kunnen zeggen dat je er alles aan gedaan hebt." Jong verwees als voorbeeld naar de combinatieklas die dit schooljaar op de OSG is begonnen. Daar wordt praktijkonderwijs van De Pijler (Den Helder) gecombineerd met vmbo-onderwijs, zodat kinderen op Texel kunnen blijven en niet na de basisschool meteen naar de overkant zouden moeten gaan. Tijdens de rondleiding werd specifiek stilgestaan bij de doorgang tussen het Onderwijscentrum en de achterliggende OSG. De doorgang heeft al de naam 'Corrie-door' gekregen als verwijzing naar de naam van rector Corrie Setz van de OSG. Op beide verdiepingen is een doorgang gerealiseerd, zodat leerlingen binnendoor van het ene in het andere gebouw kunnen komen. Het Onderwijscentrum wordt op het dak voorzien van circa 600 tot 700 zonnepanelen voor de opwekking van energie en er zijn diverse ventilatiekanalen aangelegd om de lokalen van frisse lucht te voorzien. 


Een werkgroep van de scholen en procesbegeleider VKZ BV werkt intussen ook aan het schoolplein rond het gebouw. Het plein wordt straks begrensd door het parkeerterreintje tussen de Skool en Deuce, de Emmalaan, de zijgevel van de OSG en het fietspad tussen de sportvelden en de Skool. De oppervlakte is circa 4500 vierkante meter en het moet een natuurlijk schoolplein worden. Bekeken wordt of de ijsbaan mogelijk ook nog gebruikt kan worden door de basisscholen, maar dat is op het moment nog een vraag. Volgens VKZ zal de ijsbaan - als het doorgaat - aanvullend zijn op het spelen op het schoolplein. Bedoeling is dat de bouw begin 2022 klaar is en dat het Onderwijscentrum na de meivakantie van 2022 in gebruik wordt genomen. De scholen zelf zijn al volop bezig met het vormgeven van de dagelijkse gang van zaken zodra ze in het nieuwe gebouw zitten. Dat gaat onder meer tot het maken van gezamenlijke afspraken over welke regels er straks worden gehanteerd, zodat iedereen straks ook dezelfde regels ten opzichte van de kinderen naleeft. Wethouder Remko van de Belt (onderwijs) prees de wijze waarop de scholen al met het nieuwe gebouw bezig zijn. "Het is mooi om te zien hoe ze alles met elkaar oppakken."

Gebouw in wording.
Wethouder Remko van de Belt in gesprek met bouwer Sjouke Sijtsma.
De bouw in maart.
Uitleg over de ontwikkeling van het gebouw.
De bouw in april.
Een van de vides in het gebouw.
De doorgang tussen de Skool en de OSG.
De toekomstige doorgang tussen beide gebouwen.
Op de plek van de toekomstige lokalen.
Het gebouw zoals het er nu bij ligt.
Op de eerste verdieping van het gebouw.