Judith Ploegman leest een verhaal voor bij de opening van de expositie.
Judith Ploegman leest een verhaal voor bij de opening van de expositie. Foto: Jeroen van Hattum

Schoonheid alledaagse in daglichtkleuren

Ze vertoefde de afgelopen tijd regelmatig in De Vermaning in Den Hoorn om schilderijen te maken. Tot 31 oktober zijn de werken daar sinds afgelopen vrijdag dagelijks te bezichten.

Twaalf schilderijen van Judith Ploegman uit Den Burg hangen in de voormalige schuilkerk van wijlen Henk Noorlander en Nettie ten Brake aan Diek in Den Hoorn (tegenover Hotel Opdiek).  Thema van de schilderijen is het begrip 'daglichtkleuren'. Judith liet zich inspireren door het Postwar Abstract Expressionism, een kunststroming in Amerika waar ze vroeger tijdens haar studententijd al van onder de indruk was. 


Te zien zijn twaalf abstracte schilderijen waarvan de kleuren afhankelijk zijn van de inval van het daglicht. Er staan stoelen bij de werken en via een Spotifycode is per schilderij een muziekstuk te beluisteren (onder meer jazz en soms hiphop) zodat schilderij en muziek samen als één geheel ervaren kunnen worden. Tijdens de opening trok Judith een paralel met een uitspraak van Karel Appel hoe de schoonheid van het alledaagse als kunst kan worden ervaren als er maar de tijd voor wordt genomen. Nico Volkerts luisterde de opening op met een gedicht dat hij speciaal voor de expositie had geschreven.


Een deel van de twaalf schilderijen is gemaakt op basis van acryl en een deel met verf op basis van eigeel en pigment waardoor de kleuren intens zijn geworden. De expositie is tot 31 oktober dagelijks te bezichtigen van 11:00 tot 16:00 uur. Van maandag 1 november tot zondag 12 december hangen de werken in De Twaalf Balcken in Den Burg. Jaap Dros verzorgt komende donderdag 9 september van 13:00 en 15:00 uur een optreden in De Vermaning.