De veerhaven op 't Horntje.
De veerhaven op 't Horntje. Foto: Jeroen van Hattum

"Aankomen met veerdienst in duinlandschap voor eilandgevoel"

De veerhaven op 't Horntje krijgt over een paar jaar mogelijk alsnog een natuurlijkere uitstraling, zodat gasten bij aankomst op het eiland meteen een eilandgevoel kunnen krijgen.

Dat valt op te maken uit het Toeristisch Toekomstplan dat het college heeft opgesteld. Plannen om de veerhaven via een upgrading een natuurlijkere uitstraling te geven zijn er al een paar jaar, maar de raad besloot er november nog geen geld voor beschikbaar te stellen, omdat het op dat moment nog onduidelijk was hoe het coronavirus zich verder zou ontwikkelen.


De plannen zijn echter niet van de baan en staan verwoord in het toekomstplan. Streven is om de veerhaven op 't Horntje meer de uitstraling van een duinlandschap te geven als Rijkswaterstaat  in 2024 en 2024 de installaties (de bruggen) op de veerhavens van Texel en Den Helder gaat vernieuwen. Daar kunnen andere werkzaamheden op het haventerrein meteen aan gekoppeld worden. Volgens het toekomstplan geeft de veerhaven nu bij aankomst nog geen ''uniek eilandgevoel', maar dat kan veranderen. "Texel kan straks het enige Waddeneiland zijn waar je met de veerdienst echt in de duinen aankomt." Beschreven wordt in het toekomstplan dat het wel van belang is dat TESO en de gemeente samen blijven optrekken om de beoogde verbeteringen van de veerhaven te kunnen realiseren. De veerhaven is eigendom van Rijkswaterstaat en daar moet mee onderhandeld worden. In de praktijk is er periodiek overleg tussen gemeente, TESO en Rijkswaterstaat en de renovatie is ook al meermalen aan de orde geweest.


Voor de bekostiging van de plannen om de veerhaven de uitstraling van een duinlandschap te geven is onder meer de €839.000,- in beeld die Texel een paar jaar geleden kreeg van het Rijk ter compensatie van de BTW-plicht die voor TESO werd ingevoerd. Dat geld zit in de algemene reserve van de gemeente. 


De afgelopen jaren zijn er al de nodige werkzaamheden geweest om de veerhaven mooier te maken. Dat gebeurde op basis van het plan Loodsen door het Landschap waarvan tussen 2015 en 2018 de eerste fase werd uitgevoerd (facelift van een aantal gebouwen waaronder de fietsverhuur, schilderwerk en een 'boardwalk' aan beide zijden van de havenmond zodat daar een kade ontstond). TESO hield zich daar actief mee bezig omdat de veerdienst het belangrijk vindt dat de uitstraling van het gebied verbetert.