Beeld van Sompop uit de lucht. Het schoollandje voor één dag festivalterrein dat velen weten te vinden.
Beeld van Sompop uit de lucht. Het schoollandje voor één dag festivalterrein dat velen weten te vinden. Foto:

Gemeente niet transparant in vergunningskwestie Sompop

De bestuursrechter in Haarlem vindt dat de gemeente Texel niet transparant is geweest bij het toekennen van een vergunning aan de stichting Sompop in 2019. 


De stichting mocht dit popfestival toen in De Waal organiseren. Maar de gemeente had vooraf duidelijker moeten maken binnen welke termijn de aanvraag voor het evenement kon worden ingediend. Omdat dit niet is gebeurd, verliep de procedure niet eerlijk.

Texelaar Jeroen Schoo was naar de bestuursrechter gegaan, omdat hij vond dat de procedure oneerlijk was verlopen. Hij bedacht het festival en organiseerde jarenlang Sommeltjespop met zijn stichting. Daarna gebeurde dit door de Stichting Evenementen Texel en was Schoo daar nog bij betrokken tot in 2018. Na een conflict stopte zijn medewerking als producer van het popfestival.

Jeroen Schoo vond het niet eerlijk dat de gemeente Sompop als opvolger zag van Sommeltjespop. De rechter is het ermee eens dat de gemeente dit niet zo had mogen zien. Omdat het evenement in 2019 heeft plaatsgevonden, kan de fout van de toekenning van het evenement niet meer worden rechtgezet. De gemeente Texel moet van de rechter wel de griffierechten betalen van de zaak.

Schoo wilde dat de rechter zijn licht over de procedure zou laten schijnen. Hij hoopt namelijk dat hij het evenement in de toekomst wel weer kan organiseren.