Afbeelding
Foto: Job Schepers

Burgemeester gaat voor tweede termijn

De gemeenteraad beveelt een herbenoeming van burgemeester Michiel Uitdehaag unaniem aan. Dit betekent - als de kroon de herbenoeming bekrachtigt - dat hij op 21 januari 2022 begint aan zijn tweede termijn van zes jaar als burgemeester van Texel. Dit werd bekendgemaakt op een speciaal persmoment na een besloten raadsvergadering maandagavond. 

Op 25 mei 2021 is de Vertrouwenscommissie van de gemeenteraad, onder voorzitterschap van de heer Schuiringa, voortvarend aan de slag gegaan om het advies over herbenoeming aan de gemeenteraad voor te bereiden. De Vertrouwenscommissie bestaat verder uit de raadsleden Witte, Veltkamp, Kieft, Zegeren, Van de Wetering en Hin-Hin, daarbij ondersteund door Van der Bruggen (gemeentesecretaris) en De Porto (Raadsgriffier). De gemeenteraad heeft op 30 augustus, om 18:30 (in beslotenheid; dat is wettelijk verplicht) gesproken over het zogeheten ‘Verslag van Bevindingen’ dat de Vertrouwenscommissie heeft opgesteld. Het resultaat: de gemeenteraad heeft besloten de heer Uitdehaag aan te bevelen voor herbenoeming. De inhoud van de aanbeveling, de overwegingen van de gemeenteraad en de beraadslagingen zijn volgens wettelijke voorschriften ‘oneindig geheim’. De voorzitter, Jur Schuiringa beperkte zich zodoende tot de volgende uitspraak, namens de Vertrouwenscommissie en gemeenteraad: "De gemeenteraad van Texel wil graag door met de heer Uitdehaag als burgemeester van Texel; het is hem ook van harte gegund."

De burgemeester was gelukkig met het besluit van de gemeenteraad: "‘Allereerst ben ik ongelooflijk blij en trots dat de gemeenteraad van Texel heeft besloten me voor een tweede termijn voor te dragen als burgemeester van Texel. De afgelopen jaren zijn erg snel voorbijgegaan. Een tijd waarin samen met college en gemeenteraad, inwoners, ondernemers, medewerkers, maatschappelijke partners en collega-overheden veel voor Texel is gedaan. Ik heb daar graag een bijdrage aan geleverd en wil daarbij zeker de afgelopen Coronaperiode niet onbenoemd laten. Het werk is echter nooit af. Ook in de nieuwe periode blijft mijn inzet gericht op een op de toekomst voorbereid, zelfstandig Texel. Aan de uitdagingen die daaruit volgen, ga ik graag een bijdrage leveren.’"

Op de foto de burgemeester met een petje waar 'Burrie' op staat en dat hij kreeg van ambtenaren.