Onderzoek moet uitsluitsel geven over aanspoelen dode bruinvissen

De oorzaak moet nog onderzocht worden, maar het is wel zeer ongebruikelijk dat er in korte tijd op de Waddeneilanden tientallen dode bruinvissen tegelijk zijn aangespoeld.

Dat heeft bioloog Mardik Leopold van Wageningen Marine Research in Den Helder laten weten. Op de Friese Waddeneilanden spoelden de afgelopen dagen tientallen volwassen dode bruinvissen aan. Op Texel telde Ecomare er tot gisteren vijf in korte tijd, waarvan drie aan de Waddenzeekant en twee aan de Noordzeekant. Een aantal aangespoelde kadavers gaat naar de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht voor nader onderzoek. "Daar wordt onder meer bekeken wat de dieren gegeten hebben. Wij kijken ook of dit misschien een gril van de zee is geweest of mogelijk iets anders." Volgens Leopold spoelen er jaarlijks gemiddeld zo'n 500 tot 600 dode bruinvissen aan, maar dat is dan langs de gehele Nederlandse kust. "Wat er nu gebeurt, is ongebruikelijk." Er stond de afgelopen dagen een noorderwind. De kadavers op Texel waren niet vers meer en gaan volgens Ecomare naar de destructie. 


Volgens Stichting SOS Dolfijn is het niet uitgesloten dat er komende dagen nog meer bruinvissen aanspoelen. De stichting meldde op Facebook dat er momenteel ten noorden van de Wadden een windmolenpark wordt aangelegd en dat er een internationale oefening van de marine is gestart. "Dergelijke activiteiten kunnen een nadelig effect hebben op het leven van een bruinvis." Volgens Leopold is er vooruitlopend op het onderzoek nog weinig te zeggen over een mogelijke oorzaak van het aanspoelen van de dode bruinvissen.