Massage van de benen tijdens de XL-oefenloop van de Texelrunners.
Massage van de benen tijdens de XL-oefenloop van de Texelrunners. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuw leven in vakantieweken Roparun

De Texelrunners gaan binnenkort in zee met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam voor de vakanties die op Texel worden aangeboden aan gezinnen waarvan een gezinslid kanker heeft.

Bedoeling is dat het Erasmus MC de selectie gaat doen van gezinnen die in aanmerking komen voor een week vakantie op Texel waarna VVV Texel accommodatie voor hen regelt. Dat systeem bestaat al een aantal jaar, maar was wat in de benen gezakt en wordt volgens de Texelrunners nu nieuw leven ingeblazen door de samenwerking met het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam. De vakanties worden betaald met behulp van het geld dat de Texelrunners met hun acties en deelname aan de Roparun ophalen.

Het geld dat alle teams jaarlijks ophalen met de Roparun, gaat naar de Stichting Roparun waarna er via de stichting projecten en initiatieven in het land gesteund worden. Dat heeft op Texel - naast de vakanties - ook geleid tot een nieuwe keuken en zonwering bij het hospice in Den Burg. Een tijdje geleden werd de wachtkamer van de afdeling oncologie van het ziekenhuis in Den Helder van een nieuw uiterlijk voorzien. Volgens de Texelrunners kan voor andere soortgelijke initiatieven op het eiland eveneens een beroep gedaan worden op de Stichting Roparun.

De Texelrunners halen geld op met de loop en acties zoals de Snertloop, de verkoop van planten en boeken, een benefietdiner en sinds afgelopen zomer ook de ZDH-Roparun crossloop in Den Hoorn. Volgens Frits van der Gracht, een van de lopers, is op roparuntexel.nl bij te houden hoeveel de Texelrunners hebben opgehaald. De teller staat daar nu op €22.273,00. "De opbrengsten gaan ook naar het goede doel. De eigen kosten die we hebben, worden gedekt door diverse sponsors die we op het eiland hebben."