Jan de Wit liet een vat whisky van uitstekende kwaliteit in Schotland bottelen.
Jan de Wit liet een vat whisky van uitstekende kwaliteit in Schotland bottelen. Foto:

294 flessen uit een vat

Over whisky is veel te vertellen. Zoals dat je destilleerders hebt en bottelaars. En dan heb je ook Blended Malts en Single Cask. Slijter Jan de Wit geeft tekst en uitleg.

Onze slijterij was jarenlang vaste afnemer van Delcave in Delft, een coöperatieve onderneming, opgericht door een groep slijters uit Den Haag en omgeving. Het bedrijf bekleedde lange tijd een leidende rol in de distributie van gedistilleerde dranken en wijnen naar slijterijen en wijnwinkels in het hele land. Nadat Delcave medio 2016 de activiteiten noodgedwongen moest staken, is De Monnik Dranken uit Oldenzaal onze vaste/eerste leverancier geworden. De samenwerking met dit familiebedrijf, opgericht in 1918, is erg goed en van een gemoedelijke aard, met korte lijnen naar de leidinggevende personen.

Naast distributeur van dranken en wijnen naar slijters en horeca is het bedrijf ook actief als importeur. Eén van de bedrijven waarvoor ze het importeurschap behartigt is Douglas Laing uit Glasgow, Schotland, eveneens een familiebedrijf. Deze naam zegt velen van u waarschijnlijk niet veel, maar de link naar whisky is wel te leggen.

Het bedrijf, Douglas Laing, is opgericht in 1948 door Fred Douglas Laing. Het is een zogenaamde onafhankelijke bottelaar. Nu, na bijna 75 jaar, staat de derde generatie aan het hoofd van dit bedrijf.

De term onafhankelijk bottelaar wil zeggen dat ze niet zelf distilleren, maar bij bekende grote distilleerderijen partijen whisky inkopen en deze zelf blenden en opvoeden tot eigen whisky’s van hoge kwaliteit.

Zij doen dit op een wijze zoals de distillateur het zelf ook zou doen, dat wil zeggen zonder toevoeging van kleurstoffen en ook zonder toepassing van koude filtratie. Enkele distilleerderijen waarvan zij hun whisky betrekken zijn bijvoorbeeld Laphroaig en Bowmore, maar ook van reeds gesloten distilleerderijen, zoals Port Ellen, waarvan nog oude voorraden beschikbaar zijn.

Merken van Douglas Laing zijn onder meer Big Peat, Scallywag, Timorous Beastie, Rock Island en The Epicurean. Deze behoren allen tot de Remarkable Regional Malts serie. Bekende speciale producten van hen uit de Single Cask serie zijn onder meer Old Particular, Xtra Old Particular en Provenance.

De eerst genoemde whisky’s zijn zogenaamde Blended Malts, al dan niet met leeftijd aanduiding. Dit houdt in dat deze zijn samengesteld uit vaten afkomstig uit diverse distilleerderijen. Als er een leeftijd aanduiding op wordt vermeld wil dat zeggen dat het jongste bestanddeel hiervan tenminste de aangegeven ouderdom heeft, terwijl andere bestanddelen van de blend ouder tot misschien wel veel ouder kunnen zijn.

De tweede groep, de Single Cask serie, bestaat uit whisky’s afkomstig uit slechts één vat, Cask genaamd, dus ook van één distilleerderij. In samenwerking met De Monnik Dranken heeft ook ons bedrijf een eigen Single Cask op de markt gebracht. We hebben een vat van uitstekende kwaliteit uitgezocht en speciaal voor ons in Schotland op vatsterkte laten bottelen. Dit vat leverde 294 flessen van 70 cl. op en is uitsluitend bij ons verkrijgbaar.