Wat ik zeggen wou

Spreekwoorden

Veel volkswijsheden over gezondheid, goede manieren, zakendoen,enz. zijn vastgelegd in spreekwoorden of gezegden. “Bitter in de mond maakt het hart gezond”, “Met de hoed in de hand komt men door het gansche land” en “Honger maakt rauwe bonen zoet”.

Ik heb ze vroeger een tijdje verzameld omdat ik een oudere heer (net zo oud als ik nu ben) kende, die ze ook verzamelde. Hij schreef ze op. Die meneer woonde in een leuk huisje met een groentetuin; een toompje kippen en als hij daarvan te veel opbrengst had, stond dat te koop aan de weg. Al bij onze eerste ontmoeting viel er meteen een spreekwoord. Ik had gezien dat er op het losstaande geldbusje zelfs geen deksel zat en ik vroeg “Gaat dat zo wel goed?”. Zijn antwoord: “Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.”

Ik werd zijn vaste bezoeker; we dronken thee; wisselden spreekwoorden uit en ik luisterde naar wat het leven hem had geleerd. Op een dag vertelde ik van het plan van mijn vrouw en mij om samen met een ander echtpaar een boerderij te kopen. Onze verstandverhouding was zo dat we veel tegen elkaar konden zeggen, dus hij reageerde en natuurlijk met een spreekwoord “Samen goed is arremoed”. Ik ben hem daar postuum nog dankbaar voor. Op een dag paste een van de oma’s op de kinderen en Ellie en ik gingen weer eens op theevisite bij onze oude vriend. Toen hij van de oppas hoorde, zei hij: “Jullie zijn even de drukte zat, he?” Dat had hij goed begrepen, want toen wij knikten, haakte hij er meteen op-in. “Vroeger had ik hier, net als zoveel mensen, ook een varken. Een zeug. En die had altijd wel tien of twaalf kleintjes. Op een dag ontdekte ik dat de zeug in een hoek van het hok een gat had geknaagd. Waarom?, dacht ik. Ik hield het hok wat beter in de gaten en op een dag ontdekte het waarom. Als die biggen te druk aan het rennen waren of om de spenen vochten, joeg zij ze allemaal het gat uit en ging met ‘r kont voor het gat liggen.” Nou, dat was een les die we daarna wat vaker in de praktijk brachten.

De laatste tijd denk ik voortdurend aan die wijsheid: als het te druk voor je wordt, moet je “met je kont voor het gat gaan liggen”.

Als vader en moeder kan je dat gewoon doen, omdat jij de baas in huis bent. Als gemeenteraad en gemeentebestuur vervul je toch eigenlijk een zelfde soort vader- en moederrol…… Die weten inmiddels toch ook wel dat een heel hoog percentage (80%) van de bewoners het hier druk/te druk vindt? Ja, maar hebben die de regie niet uit- handen-gegeven aan de zg. "stakeholders”? En dat blijken wij met zijn velen toevallig niet te zijn.

Texel let op Uw zaak.

Rien Mast, Den Burg