Rietdekker Axel Wetsteen met zijn medewerkers vernieuwen een dak van een stolp.
Rietdekker Axel Wetsteen met zijn medewerkers vernieuwen een dak van een stolp. Foto: Gerard Timmerman

Riet noodgedwongen uit China

Bouwers hebben te maken met langere levertijden en oplopende prijzen voor allerlei bouwmaterialen. Maar ook riet blijkt aan schaarste onderhevig.


Dat ervaart rietdekker Axel Wetsteen. Met zijn medewerkers werkt hij momenteel op de kap van een gerenoveerde stolpboerderij aan De Kaai nabij Oosterend, die van nieuw riet wordt voorzien. Gebruikte Wetsteen andere jaren riet van Texel, elders uit Nederland en uit Oostenrijk, nu is hij aangewezen op riet uit China. 


“Door de droogte vorige zomer bleef de rietopbrengst behoorlijk achter. Doordat het korter is gebleven, gebruiken we in plaats van negen bossen nu twaalf per vierkante meter. Door de schaarste en de grote vraag naar riet is de prijs nu minstens twintig procent hoger. Het is eigenlijk tegen mijn principes om het van zo ver te laten komen, maar ik heb nu geen keus.”

Wetsteen, inmiddels 31 jaar rietdekker, heeft een ploeg uit Litouwen in dienst. "Ik krijg geen Nederlanders voor dit werk." De kap van deze stolp, onlangs gekocht door Theo Anbeek  uit Baarn, wordt meteen voorzien van isolatie en nieuwe ramen. 

De belangstelling voor een rieten dak neemt toe. Behalve stolpen en andere woningen heeft Wetsteen ook de nodige vakantiehuizen voorzien van een rieten kap. Voor volgend jaar heeft Wetsteen goede hoop dat hij het riet weer van dichterbij kan betrekken. "Het is goed gegroeid." Hij gebruikt onder meer riet uit de Roggesloot en nabij hoeve Jachtlust.

Afbeelding