Texels landschap nabij Den Burg.
Texels landschap nabij Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

'Aanscherping regels ontwikkeling toerisme'

Heldere regels voor logies met ontbijt, een extra toets bij aanvragen voor het omzetten van kampeermiddelen naar zomerhuizen en een nadere beschouwing van de stolpenregeling.

Dat is een aantal zaken waar het college de komende tijd prioriteit aan wil geven om een verdere groei van het toerisme op het eiland een halt toe te roepen. De voornemens staan verwoord in het Toeristisch Toekomstplan dat woensdag 8 september weer door de politieke partijen wordt besproken. Het plan bestaat uit een visie op de toekomst en een zogeheten uitvoeringsagenda met daarin een aantal zaken die het college de komende tijd als eerste wil oppakken om de balans in het toerisme op het eiland te bewaren.


Meest in het oog springend van die voorgenomen zaken is de omgang met logies met ontbijt. Daar heersen nu onduidelijkheden over en logies met ontbijt wordt formeel ook niet bijgehouden in de planologische registratie van slaapplaatsen. Het college wil de adressen waar logies met ontbijt is, op termijn wel gaan registeren en ook heldere regels en meetbare criteria opstellen voor het hebben van logies met ontbijt. Naar schatting zijn er volgens wethouder Hennie Huisman (economie) op het moment zo’n 175 tot 200 adressen op het eiland waar logies met ontbijt bestaat. 

Registratieplicht

Gedacht wordt onder meer aan de invoering van een registratieplicht voor huizen met logies met ontbijt en voor tweede woningen die recreatieve verhuur aanbieden. Invoering van die plicht is mogelijk via de Wet Toeristische Verhuur van Woonruimten. Een extra toets bij aanvragen om kampeermiddelen om te zetten naar zomerhuizen moet ertoe leiden dat het college eerder ‘nee’ kan zeggen als er aanvragen op tafel liggen. Dat moet onder meer leiden tot minder verstening op het eiland. Een nadere beschouwing van de stolpenregeling moet antwoord geven op de vraag hoe en op welke wijze er in de toekomst kan worden doorgegaan met deze regeling. Op het moment geldt de regel dat er vier (recreatie)appartementen in een stolp toegestaan kunnen worden voor het behoud van de stolp.

Definities

Het college wil eveneens een aantal definities op toeristisch gebied tegen het licht houden om regels aan te scherpen. Dat zijn onder meer de huidige omschrijvingen van ‘kampeermiddel’, ‘ondergeschiktheid’ en ‘reëel agrarisch bedrijf’. 

Grens bereikt

De voorgenomen plannen moeten ertoe leiden dat het toerisme niet verder kan groeien. “Helder is in ieder geval dat de grens in de groei van toerisme is bereikt: of dat nu is in het aantal recreatieve slaapplaatsen, het aantal tafels in een restaurant of het aantal auto’s op het eiland.” Bedoeling is dat de maatregelen het gevoel van drukte en overlast gaan beperken.

Voordat het college overgaat tot de voorgenomen maatregelen is eerst de gemeenteraad aan zet om het college opdracht te geven aan de gang te gaan. Bedoeling is dat de maatregelen worden opgenomen in een paraplu-bestemmingsplan Toeristisch Toekomstplan zodat ze geldend worden voor het hele eiland (met een overgangsregeling van één of meerdere jaren). 

Het college heeft de voornemens ook doorgenomen met de werkgroep waarin diverse belanghebbende organisaties op het eiland meedenken over het Toeristisch Toekomstplan.