"Het zwembad graag

langer open houden"

Het is nog volop zomer, maar Texelaars die regelmatig een baantje trekken in zwembad Molenkoog kijken met zorg vooruit naar half september. Dan sluit het zwembad. Een groep baantjeszwemmers vraagt in een brief aan b en w en de raad om het zwembad langer open te houden.


Zwembad Molenkoog is normaal gesproken open van april tot half september. Door corona is alles anders en daarom ging het bad al in maart open, een besluit waarmee de briefschrijvers de gemeente een compliment geven. “Hoewel ik kampioen koukleum ben, heb ik vanaf het eerste moment gezwommen, tijdens stormen, hagelbuien en bij een temperatuur die tegen het vriespunt aan leek te liggen (en toen nog met gesloten douches!). Velen met mij zwommen blijmoedig hun baantjes onder al deze omstandigheden”, schrijft Annemarieke de Vries namens veel zwemmers.


De openingstijden en het rooster zijn vanwege de coronamaatregelen aangepast. Wie een baantje wil zwemmen, dient te reserveren. Daarvan wordt volop gebruik gemaakt en tot veler tevredenheid. Zwemmers krijgen steeds drie kwartier de tijd. 

Laagdrempelig

De hoge animo, zelfs al zo vroeg in het jaar, illustreert volgens De Vries dat het baantjeszwemmen in een behoefte voorziet. “Het is laagdrempelig, goedkoop en eenvoudig. Ik zwem inmiddels al zo’n vijf maanden ongeveer drie keer per week en dan kom je vaak dezelfde mensen tegen. Ik weet inmiddels dat veel Texelaars zwemmen omdat ze reuma of artrose hebben, ik zie zwemmers die hersteld zijn van kanker, zwemmers die de ontspanning van het water nodig hebben en de sporters in de laatste baan, die met blik op oneindig hun spieren trainen.”

Maar over een paar weken gaat het zwembad dicht. “De laatste week hoor ik alleen maar opmerkingen hoe jammer dat is en hoe graag iedereen nog wat langer wil doorzwemmen."

Open tot na herfstvakantie

Reden voor de zwemmers het bad tot de herfstvakantie open te houden. “Ik realiseer me dat daar financiële, organisatorische en personele bezwaren aan kleven, maar die zijn er om opgelost te worden. In het voorjaar is dat ook gelukt. Eén bezwaar kan alvast worden weggestreept: het water zit er nog in.”

"Mocht dit toch niet lukken, het is tenslotte kort dag, dan geef ik het college en de raad alvast ter overweging om in het nieuwe seizoen de openstelling van het zwembad te verlengen. Een gezonde gemeente is ook wat waard. Ik vind het bijzonder en prijzenswaardig dat Texel nog steeds een gemeentelijk openlucht zwembad heeft. En u ziet dat het gewaardeerd wordt."