Gerdi Reijers en Hidde Kats.
Gerdi Reijers en Hidde Kats. Foto: Alain Hirscher

Favorieten maken het waar op golfbaan De Texelse

Met het grootste en sterkste deelnemersveld sinds jaren zijn dit weekeinde de clubkampioenschappen Matchplay op golfbaan De Texelse gespeeld. Zestien dames met onder andere titelverdedigster Lot van Schelt, maar ook Gerdi Reijers, veruit de beste golfster van de club en dus favoriet, heeft ingeschreven.

Vijfentwintig deelnemers bij mannen. De golfstrijd zal gaan tussen Hidde Kats (handicap -1,5), Hugo Groothuis (handicap 1,5), Jarne Hemmen (3,9) of Antoine Kersten (4,7) of Mike van der Haas (4,8). Zaterdag kennen de ochtend- en middagpartijen bij de vrouwen één verrassing; Els de Ridder, toch zeker de jongste niet meer, wint ’s ochtends na 19 holes van Solveigh Rip en na opnieuw 19 holes van de op papier sterker geachte Thea Bakker. Bij de heren stijgt Tim de Haan ’s ochtends boven zichzelf uit door Timo Kats met 7 om 6 van de baan te vegen, een knappe prestatie. Hij mag door en zal ’s middags het tevergeefs opnemen tegen Hemmen (5/4).

Die andere favoriet, Groothuis, heeft zijn zinnen gezet op de titel. Hij bereikt zonder problemen de halve finale alwaar hij snel afrekent met Hemmen, zes up met vier holes te gaan. Van der Haas verslaat de titelverdediger, Kersten, enigszins verrassend met 4 om 3. Ook zondagochtend maakt Van der Haas het zijn tegenstander, die andere Kats, knap lastig. Op de par 3, twaalfde komt hij zelfs 1 up. Hij weet die voorsprong niet vast te houden en een dubbel bogey op 17 beslist de strijd in het voordeel van de stoïcijns spelende Kats. Bij de dames gaat de finale zoals verwacht tussen Van Schelt en Reijers. Reijers is gewoon een maatje te groot en op de altijd lastige par 5 vijftiende is de strijd gestreden. Reijers wint met 4/3. Bij de heren treden Groothuis en Kats aan in de finale. Het is een spannende, heen en weer golvende strijd. Ondanks hevig verzet van Groothuis, trekt Kats aan het langste eind en is voor het eerst clubkampioen matchplay op De Texelse.