Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Voedsel & vaccinatie


Hopelijk heb je van een heerlijke zomervakantie kunnen genieten, ondanks dat het weer op en neer beweegt. Zo na de vakantie val ik meteen met de deur in huis met twee belangrijke onderwerpen. Vaccinatie en ontslag en de voedselschaarste die zich wereldwijd ontvouwt. 


Tijdens het juridisch spreekuur komen mensen met verschillende problemen bij mij. Naast echtscheiding of ondernemersproblemen gaat een veel gestelde vraag over de vaccinatie en de vraag of je werkgever je kan verplichten je te vaccineren? Over dit onderwerp is afgelopen week een rechtszaak geweest in verband met het weigeren van een vaccin. En gezien het belang van het onderwerp deel ik hier met jou het vonnis. Lees je mee?

Een werkgever op Curaçao heeft de werknemer verzocht zich te vaccineren tegen Covid-19 virus. De werknemer weigert, waarna de werkgever haar op staande voet ontslaat. Hoe de rechter oordeelt? Door het gevolg dat de werkgever verbindt aan de keus van de werkneemster is haar beslissingsruimte en keuzevrijheid ingeperkt en is er sprake van een indirecte verplichting tot vaccineren. Dat levert een inbreuk op de grondrechten van de werknemer op. De rechter oordeelt dat er geen omstandigheden zijn die maken dat die inbreuk in dit geval gerechtvaardigd is. Zonder wettelijke vaccinatieplicht kan de weigering tot vaccineren niet leiden tot een dringende reden voor ontslag op staande voet. Het ontslag op staande voet is daardoor onterecht. Echter, de arbeidsovereenkomst wordt wel ontbonden, doordat de verhoudingen op scherp zijn gezet. In dit geval het recht van de werknemer op bescherming van zijn lichamelijke integriteit. En het recht van de werkgever zichzelf, zijn werknemers en anderen te beschermen tegen corona, waardoor voortzetting van de arbeidsrelatie niet meer haalbaar is en deze arbeidsovereenkomst op Curaçao eindigt.


Het andere “hot topic” is de wereldwijd zichtbaar wordende voedselschaarste. Door de verandering van het klimaat - ik laat even in het midden of dat nou een opwarming van de aarde is of toch de verandering van temperatuur van de Little Ice Age waar professor De Jager al over schreef - zijn veel oogsten mislukt, waardoor er nu onder meer aanzienlijk minder tarwe, mais en rijst is geoogst. Tel daarbij op dat er een soort varkensgriep rondgaat in veel landen om ons heen. Ik deel dit niet om je bang te maken, wel om je bewust te maken. Zou het zelf ook fijn vinden als jij een column had en dit wist dat je dat met mij zou delen. Zodat je nu zelf kan checken of je voorraadkast aangevuld mag worden deze week? Of je toch die moestuin begint en nog deze maand augustus aardappels en spinazie gaat zaaien.


Op een mooie week! Aloha, 

mr. Natalie Sylvette Bakker