Afbeelding
Foto: Eigenaar

De kant langs

10 Geboden


Wat een verademing zaterdag op Strenderpop. Even Tesselaars onder mekaar, geen toerist in de buurt. Op een paar verdwaalde Zeeuwen na dan, die de goed verscholen muzieknis toch hadden weten te vinden. Puntje van aandacht voor organisator STOP. Maar het ging op dat heerlijke festival wél over toeristen. Vooral over dat ze met teveel zijn en onze gastvrijheid steeds vaker misbruiken.


Hufters zaten er altijd als tussen, maar het worden er steeds meer. Bij het minste of geringste geven ze je een grote waffel. Langs de weg, als ze met hun SUV even niet door kunnen rijden, draaien ze tierend het raam open. In winkels, aan de balie, in de horeca en in de verhuur. Geen greintje begrip of geduld. Als het even niet loopt zoals ze willen, beginnen ze de boel uit te kafferen. Bij het kleinste wissewasje, zoals wanneer in een vakantiehuisje even iets ontbreekt, dan is het hek van de dam. 


We worden er zo langzamerhand schijtziek van. “Ik ben altijd vóór het toerisme geweest, want we vreten er van. Maar op deze manier hoeft het voor mij niet meer”, luchtte iemand z’n hart. Geen uitzondering, dergelijke reacties hoor ik steeds vaker. Natuurlijk mogen we ze niet over één kam scheren, er zitten gelukkig ook heel veel vriendelijke mensen tussen. Maar de goeden lijden hier duidelijk onder de kwaden.


“Het komt door corona. Ander publiek. Mensen die normaal all-inclusive naar Turkije of Spanje gaan, komen nu bij ons”, zei iemand. Maar volgens anderen speelt er meer: de “ik-cultuur”, alles draait om mij, geen rekening houden met de ander.


Tijd voor kwaliteitsverbetering. Niet nóg meer luxere villa’s, parken en hotels, grotere en mooiere veerboten, etc. Nee, de kwaliteit van de toerist. Die moet omhoog. Dat bereik je niet met meer luxe en een villa waarvoor een gemiddeld mens per week twee maandsalarissen moet ophoesten. Dat werkt eerder averechts, alsof ze met hun poen een hele vakantie zonder één hobbeltje hebben gekocht.


Daarom grijpen we terug naar een beproefd middel: de “Tien geboden voor de Texeltoerist”:


Gij zult:


1. Zorgen en stress op de boot naar Texel overboord gooien.

2. Geen haast hebben.

3. Netjes wachten op uw beurt.

4. Respect tonen naar anderen.

5. Altijd beleefd blijven.

6. Uw stem niet verheffen.

7. U gedragen als “een heer in het verkeer”.

8. Geen herrie maken. 

9. Voldoende afstand houden.

10. Geen rommel achterlaten.


Het is niet vrijblijvend, wie dit niet in acht neemt, komt op de zwarte lijst en is niet meer welkom. Want als we dit op z'n beloop laten, zijn we reddeloos verloren.


Dan rest nog maar één ding: het eiland net zo goed verstoppen als Strenderpop. 


Gerard