Zwemmen op het Marsdiep.
Zwemmen op het Marsdiep. Foto: Ronald Timmer

Texelaars steken Marsdiep zwemmend over

Bezien vanaf de dijk leek het water op het Marsdiep vrij vlak te zijn, maar halverwege het zeegat stond er toch nog behoorlijk wat bobbelig water.

Het weerhield zeventien zwemmers er zaterdagmiddag niet van om zwemmend de oversteek van Den Helder naar Texel te maken. Het ging om een tocht van ZPC TX 71 Achterdiek, een tak van de zwemclub in Den Burg die geregeld buitendijks zwemtochten houdt. De zwemmers gingen rond half twee in zes groepjes te water bij Land’s End in Den Helder. Binnen vijf kwartier kwam iedereen na circa vier kilometer zwemmen aan op de Hors. 


De zwemmers kwamen vrijwel tegelijk aan land omdat de snelste zwemmers als laatste waren vertrokken. De groepjes werden begeleid door volgboten. De zwemmers leken onderweg nog even te gaan kruisen met een boortoren die over het Marsdiep gesleept werd, maar een oplettende schipper en de Verkeerscentrale in Den Helder voorkwamen dat ze te dicht bij elkaar kwamen. De zwemmers waren Jan Wiering, Reinier Schwietert, Marian van Tatenhove, Thessa Dijkstra, Edwin Wiering, Emile Seegers, Jan-Berend Stuut, Janneke Beers, René de Ruijter, Wouter Moes, Yvonne Vittali, Martine Dogger, Eveline Drevel, Koen Lucas, Alice Elbertse, Ria van der Slikke en Matthew Humphreys. Een deel van hen zwom een paar weken geleden al van Texel naar Vlieland om te oefenen voor de oversteek van het Marsdiep.


De zwemmers werden in de volgboten begeleid door Piet Saalmink, Ronald Witte, Jan Nico van der Ploeg, Louis van der Vis, Kees van der Star, Nynke Stuut, Peter Witte, Marcel Schoehuys, Wim Vlaming, Hans Peerdeman, Jaap van der Slikke, Flip Duinker, Cynthia Winkelman, Riny Roeper en - op een supboard - Aart Slegh.