De erepenning plus oorkonde van de gemeente Texel voor Dick Drijver.
De erepenning plus oorkonde van de gemeente Texel voor Dick Drijver. Foto: Jeroen van Hattum

'Wezenlijk bijgedragen aan Texels landschap'

Een man die Texel echt koestert, een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het blijvend aantrekkelijk houden het Texelse landschap en iemand die zich kan vastbijten in zaken.

Het waren enkele kwalificaties die Dick Drijver kreeg toebedeeld toen hij vrijdag werd onderscheiden met de Erepenning van de gemeente Texel voor zijn maatschappelijke verdiensten voor het eiland. Dick Drijver stond achter de oprichting van agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw, Stichting Natuur en Mens, Stichting Kernwaarden Texel, de werkgroep Hartversterkend en de Monumentencommissie.


Hij was ook de initiator achter het begrip 'kleinschalig historisch medegebruik' dat via hem zijn weg vond naar de andere Waddeneilanden, werd vastgelegd in een internationaal verdrag voor de Waddenzee (in het Deense Esbjerg) en zo ook in landelijke en Europese regelgeving kwam. Het begrip is eveneens opgenomen in de Agenda voor het Waddengebied voor 2050. Dankzij die inzet wordt voorkomen dat gebruiken die op het eilanden normaal zijn (zoals jutten, zwemmen in zee of het plukken van bramen in de natuur) verloren gaan in wet- en regelgeving.


Zoon Dirk sprak waarderende woorden over de inzet van zijn vader om natuur toegankelijk te laten zijn voor de mens. Als duinboer in Den Hoorn leerde Dick Drijver (en drie generaties Drijver voor hem) hoe belangrijk de verbondenheid tussen mens en omgeving is. Dat leidde ook tot zijn inzet om zich in te spannen voor het behoud van het Texelse landschap en het unieke karakter daarvan. Dick Drijver maakte zich eveneens hard voor de Texelse kernwaarden die sinds een paar jaar gelden als toetsingskader voor nieuw beleid en ontwikkelingen op het eiland. De kernwaarden dreigden een aantal jaar geleden even ingehaald te worden door de zogeheten ‘Texelprincipes’ die via Planet Texel in de wereld kwamen, maar tot tevredenheid van Drijver werden de Texelse kernwaarden leidend en kwamen de Texelprincipes op afstand. Tevens werd een bijdrage geleverd om de kernwaarden nog wat te verfijnen en te specificeren.


Wilma Eelman, met wie Drijver in de Monumentencommissie actief was, prees zijn inzicht om zaken niet los van elkaar te zien, maar in samenhang te bekijken. Ze vond het ook mooi hoe Dick bij haar thuis aan de Rozendijk tijdens overleg met plezier kon kijken naar hazen buiten op het veld. Burgemeester Michiel Uitdehaag merkte op dat een vriend van hem tijdens een rondgang over het eiland met verbazing had gekeken naar de vele ingezaaide akkerranden. “Bij kenners valt het ook op wat hier mogelijk is dankzij de inspanningen.” 


Harry de Graaf en Joop Groeskamp lieten beiden namens de Stichting Kernwaarden weten dat Dick bij hen de bijnaam ‘Dick Doordrijver' had als hij zich ergens hard voor maakte. Groeskamp: "Hij is een zeer kritisch volger.” De Graaf sprak de waarschuwende woorden dat voorkomen moet worden dat Texel een beleggingsobject wordt voor overkantse investeerders. Drijver, in 2005 al eens koninklijk onderscheiden werd, toonde zich onder de indruk dat hij zich drager van de erepenning mag noemen. Hij benadrukte dat natuur en mens moeten worden gezien als bondgenoten in wederzijdse belangen. Hij droeg de onderscheiding meteen op aan zijn overleden vrouw Nel en kinderen en hij betrok ook zijn in 1982 overleden zoon Peter in het geheel.