De koninklijk onderscheiden Marloes van der Vis met haar familie en burgemeester Uitdehaag.
De koninklijk onderscheiden Marloes van der Vis met haar familie en burgemeester Uitdehaag. Foto: Jeroen van Hattum

Lintje voor drijvende kracht achter paardensport op Texel

Ze voelde zich even echt overvallen. Tot verrassing van Marloes van der Vis was zondagmiddag opeens de burgemeester voor haar aanwezig bij manege Akenburg.

Het was met een goede reden: als waardering voor haar jarenlange inspanningen voor de paardensport op Texel werd ze koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Haar man Jaap speldde de versierselen op in de kantine van de manege. De uitreiking zou aanvankelijk samenvallen met het Texelweekend waarvoor Marloes zich al sinds 1987 inspant. Het Texelweekend zelf kon als gevolg van de coronamaatregelen nog niet doorgaan, maar de uitreiking van de onderscheiding bleef wel op de agenda staan. Een paar mensen die betrokken waren bij de aanvraag hadden meer dan een jaar hun mond moeten houden, maar het was gelukt om het lintje tot het laatst als verrassing te bewaren.

Burgemeester Michiel Uitdehaag omschreef haar als kartrekker van het Texelweekend waarvoor Marloes sinds 1987 actief is. Ze neemt daarbij een hoop op zich en zorgt ervoor dat het driedaagse evenement goed georganiseerd is. Dat doet ze samen met Marloes Bastiaanse, Julia Esselman, Lianne ter Steege en Charity Wetsteen. De laatste prees Marloes namens de vereniging voor de inzet die ze aan de dag legt. Uitdehaag merkte op dat het evenement jaarlijks een mooi bedrag voor de clubkas oplevert, waardoor het lidmaatschap en het lesgeld voor de leden van de paardensportvereniging laag kan blijven. Recent werd een deel van de opbrengsten van het Texelweekend geïnvesteerd in de accommodatie van de vereniging.

Het nieuwe lid in de Orde van Oranje Nassau is sinds 1987 bestuurlijk op diverse manieren bij de paardensport betrokken. Ze zat in het bestuur van de Stichting Overdekte Manage Texel (SOMT), het bestuur van LR Waddenruiters en PC de Kleppertjes en in het bestuur van Paardensportvereniging Texel waar ze momenteel algemeen bestuurslid is. Ze bekleedde de afgelopen jaren meermalen de rol van voorzitter. Ze is ook betrokken bij de dressuurcommissie van de paardensportvereniging waar ze onder meer wedstrijden aanvraagt en voor het papierwerk zorgt. Van 1978 tot 1980 was Marloes van der Vis tevens bestuurslid bij Surfclub Texel, de dorpscommissie van Oosterend en Oosterend Present. Marloes toonde na afloop nogmaals haar verbazing dat ze een lintje kreeg en ze zei superblij te zijn met de onderscheiding.