Impressie van de Texelse opera "Russenoorlog". Onder een illustratie over de opera "Pilgrimgirl".
Impressie van de Texelse opera "Russenoorlog". Onder een illustratie over de opera "Pilgrimgirl". Foto: Texelse Operavierdaagse

Tweede editie Opera Vierdaagse

Na een jaar corona-uitstel komt ie er dan toch: de tweede editie van de Opera Vierdaagse. Vanaf vrijdag 27 augustus staat Texel vier dagen lang in het teken van bijzondere optredens van binnen en buiten Texel. De Opera4daagse Texel wordt georganiseerd door Intorno en de Dutch Opera Studio in samenwerking met Stichting Texel Cultuureiland.


Het vierdaagse evenement opent vrijdag met een bijzonder programma. Daarbij mag men zelf ook mee spelen, roepen, spreken en zingen. Onder begeleiding van zanger Jeroen Manders, de op Texel niet onbekende dirigent Ellen Verburgt en regisseur Ben Schuiling wordt men door Texelse opera "Russenoorlog" geleid. Om 19:00 uur begint dit evenement in de Burghtkerk in Den Burg. 

Intorno Pilgrimgirl

Op zaterdag 28 augustus, aanvang 15:00 uur, brengt Opera- en muziektheatergezelschap Intorno Pilgrimgirl, een kleinschalige opera, eveneens in de Brughtkerk. De opera is nieuw en speciaal geschreven voor het herinneringsjaar 2020 waarin het precies 400 jaar geleden is dat de Pelgrim-vaders uit Rotterdam-Delfshaven vertrokken naar wat nu de Verenigde Staten zijn, omdat voor de puriteinen Nederland te liberaal was. 

Het is een concertante uitvoering met een internationaal vermaarde cast en musici van Intorno Ensemble. De operavoorstelling heet “Pilgrim Girl” en gaat over het leven van een gezin dat deel uitmaakt van de kolonie van de Pilgrim Fathers in Deerfield. Het gezin bestaat uit vader, moeder en dochter Rosa. Het is Thanksgiving en het gezin zit om de eettafel om dit feest te vieren met ‘goede spijzen’. Rosa is een recalcitrante dochter die zeer kritisch is over de geloofsbeleving van haar ouders. Dat kan nooit goed aflopen, het feest eindigt dan ook in een zwaar verstoorde familierelatie.

Dutch Operastudio

Zondag 29 augustus strijkt het gezelschap van de Dutch Operastudio op Texel neer. Deze zangers worden begeleid door de vermaarde zangeres Wiebke Göetjes. Deze zal de opera Suor Angelica inleiden. Uit de prachtige opera van Puccini worden tweemaal, om 13.00 uur en ook 15.00 uur, de mooiste highlights geënsceneerd vertoond. Ook dit is een voorstelling die je niet mag missen. Het verhaal gaat over kibbelende nonnen in een klooster waar zuster Angelica vermoedelijk voor straf naar toe is gestuurd. Uiteraard met de bekende Italiaanse dramatiek die bij opera’s hoort en een dramatisch maar mooi einde. 

De Opera Vierdaagse sluit af op maandag 30 augustus met een besloten voorstelling voor kinderen op de basisschool in Oudeschild. 

De voorstellingen op 27, 28 en 29 augustus zijn gratis toegankelijk, maar vanwege de coronamaatrdegelen moet er wel van tevoren worden aangemeld. Dit kan eenvoudig door een email te sturen naar: opera4daagse2021@gmail.com of aan te melden op de website: www.opera4daagse.nl. 

Afbeelding