Rijk herberekent

compensaties


Texel heeft vorig jaar van het Rijk een te hoge compensatie gehad voor misgelopen inkomsten op het gebied van de toeristenbelasting en een te lage compensatie op het gebied van parkeren.

Dat blijkt uit een bericht van het Rijk (in de zogeheten meicirculaire) met betrekking tot de compensaties die vorig jaar aan alle gemeenten in Nederland werden toegezegd na het uitbreken van de coronacrisis. Texel kreeg €1.878.000,- toegezegd als compensatie voor de toeristenbelasting en €530.000,- als compensatie van de misgelopen parkeerbelasting. De compensatie van de toeristenbelasting was op basis van het tarief van €2,25 per persoon per nacht dat in 2020 gold. Het tarief was eind 2019 verhoogd van €1,85 naar €2,25 en het nog geldende maximum van zeven nachten was net losgelaten. Het parkeervignet kostte in 2020 €30,- voor een jaar, €20,- voor een week en €10,- voor een dag. Dat waren dezelfde tarieven als in 2019.

Het Rijk heeft laten weten te streven naar een reële compensatie voor de gederfde inkomsten en dat gebeurt op basis van het verschil tussen de begrote inkomsten (in de gemeentelijke begroting) en gerealiseerde inkomsten (in de gemeentelijke jaarrekening). Het Rijk is in juli begonnen met de verificatie van de gegevens uit de begrotingen en de jaarrekeningen. Naar verwachting wordt in het najaar bekend hoeveel gemeenten precies aan compensatie krijgen en worden die bedragen in december concreet uitgekeerd.

De gemeente komt ook in aanmerking voor compensatie van precario- en reclamebelasting, marktgelden, evenementenleges, havengelden en heffingen die als gevolg van corona moesten worden kwijtgescholden of oninbaar geworden waren. Hoeveel dat gaat worden, is volgens de gemeente nog niet in te schatten. In de halfjaarrapportage over 2021 die binnenkort door de gemeenteraad wordt besproken, is op het moment een incidenteel nadeel van €936.678,- opgenomen als gevolg van de corona. Dat bedrag wordt gedekt door de algemene reserve waarin ruim €11 miljoen euro zit.