Bezwaar buren tegen uitbreiding kinderopvang Olmenhoeve

Bewoners van de Haffelderweg in Den Burg maken bezwaar tegen de uitbreiding van kinderopvang Olmenhoeve. De gemeente heeft daarvoor onlangs een omgevingsvergunning verleend. 


De uitbreiding van de opvang aan de Keesomlaan vult het gat in de opvang dat ontstaat als de Thijsseschool verhuist naar het nieuwe Onderwijscentrum Texel (OCT). De huidige buitenschoolse opvang in de Thijsseschool, ook van Olmenhoeve, verdwijnt daar dan. Olmenhoeve had graag gezien dat de buitenschoolse opvang meeverhuist naar het OCT, maar de opvang is niet opgenomen in de nieuwe school. Omdat veel ouders hun peuters toch naar een opvang willen, besloot Marleen Keijser van de Olmenhoeve de bestaande kinderopvang aan de Keesomlaan uit te breiden.  

Dat plan viel verkeerd bij de achterburen. Hun bezwaar richt zich niet zozeer tegen de uitbreiding van het gebouw, maar wel tegen de overlast die buiten spelende kinderen volgens hen veroorzaken. "De rust die wij voorheen in onze achtertuin hadden, is straks helemaal weg", klaagde een buurman woensdag tijdens de zitting van de Bezwaarschriftencommissie. Hij vertelde geluidspieken van 110 dB te hebben gemeten. Volgens de buurt veroorzaakt door kinderen die aan de achterzijde van de opvang spelen, grenzend aan hun tuin. Volgens de buurt zijn in het verleden afspraken met de opvang gemaakt, dat alleen aan de voorzijde zou worden gespeeld. Maar volgens Keijser is toen de "intentie" uitgesproken geen groepen groter dan 16 kinderen achter buiten te laten spelen. 

Het college meldde weinig instrumenten in handen te hebben om de buurt tegemoet te komen. "Het bouwplan voldoet aan de regels, dus moeten wij de vergunning verlenen. Het probleem van het stemgeluid is onderdeel van de milieuwetgeving. Er zijn geen regels hoe daarmee om te gaan." 

Maar om uit de "impasse" te komen is het de gemeente veel waard dat de kinderen alleen nog aan de voorzijde spelen. Wegens de beperkte beschikbare ruimte kan dat nu nog niet in, maar op termijn wellicht wel. "Er wordt gewerkt aan de ijsbaan, wellicht is daar een oplossing te vinden", dacht de woordvoerder van b en w mee.