Verhoging krediet onderwijscentrum

Het krediet voor de realisatie van het nieuwe Onderwijscentrum aan de Emmalaan in Den Burg moet worden verhoogd met €408.483,-.

Dat komt naar voren in de halfjaarrapportage van 2021 die het college aan de gemeenteraad heeft gestuurd. De verhoging van het krediet komt volgens het college niet als een verrassing; ten tijde van de besluitvorming op 13 november 2018 werd voor het krediet het prijspeil van 1 oktober 2018 aangehouden en was het al duidelijk dat het nog een tijd in beslag zou nemen voordat het nieuwe onderwijscentrum gebouwd zou worden waardoor de kosten mogelijk nog anders zouden worden. De start van de bouw was op donderdag 25 februari dit jaar. Volgens het prijspeil van februari 2021 moet het krediet dat op 13 november 2018 beschikbaar werd gesteld (in totaal toen €9.544.000,-) nu met €408.483,- worden geïndexeerd. De verhoging komt voort uit gestegen bouwkosten (onder meer hout en staal werden fors duurder). De gemeenteraad moet nog instemmen met de aanpassing van het krediet. 


Er lag op 13 november 2018 aanvankelijk een collegevoorstel op tafel om een totaalkrediet van €7.440.000,- beschikbaar te stellen. Er was toen nog sprake van om het Onderwijscentrum deels op de begane grond van het OSG-gebouw te realiseren en deels in nieuwbouw. Texels Belang en VVD dienden die avond tijdens de raadsvergadering een amendement in om de nieuwbouw van een vrijstaand Onderwijscentrum mogelijk te maken (voor een krediet van €9.544.000,-). Dat amendement werd toen met acht tegen zeven stemmen aangenomen. Texels Belang, CDA en VVD (minus Nick Ran) waren voor. PvdA, GroenLinks, D66, Texel 2010 en Nick Ran (VVD) waren tegen.


Texels Belang en VVD stelden in 2018 in hun amendement dat er op dat moment de gelegenheid was om iets moois neer te zetten voor de komende veertig jaar. Meer ruimte in de schoolgebouwen zou de OSG en het Onderwijscentrum ook meer mogelijkheden bieden in te spelen op wijzigingen in de leerlingenaantallen. Voortschrijdend inzicht en een analyse van de kostenontwikkeling had de partijen volgens het amendement geleerd dat het het beste was om de koers te wijzigen en alsnog te kiezen voor een vrijstaand Onderwijscentrum.


Het college adviseerde de raad destijds om niet over te gaan tot de realisatie van een zelfstandig losstaand Onderwijscentrum, omdat het tot een verhoging van de kosten zou leiden. Het zou eveneens tot vertraging in de voorbereidingen leiden. Het gebouw - dat de naam 'de Skool' heeft gekregen, wordt in het voorjaar van 2022 opgeleverd. Het onderwijscentrum wordt het nieuwe onderkomen voor de vijf basisscholen in Den Burg.