Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Herkomst naam van "Boetje van Klemat"


De schapenboet bij Den Hoorn van Ruud Bakker kreeg zaterdag officieel de naam “Het boetje van Klemat”. De naam verwijst naar een aangrenzend stukje land: Klemat. Maar hoe komt dat landje aan die naam? 

Historiekenner Maarten ’t Hart uit Den Hoorn schreef er in de Hoornder van december 2017 een artikel over, naar aanleiding van een verhaal van Irene Maas over de dames Klyn Mot enkele maanden eerder.

’t Hart: “Zij moeten genoemd zijn naar het gebied waar zij woonden: het gebied Cleijn Madt, verbasterd tot Klemat of Klemot. Het gebied was behorend tot de vloedhaak waar Oude Hoorn op lag en is een voortzetting van de huidige camping Loodsmansduin. Waar de vloedhaak is doorgebroken is de Rommelweel ontstaan. Welnu, dit gebied was een madt groot. Een madt is de oppervlakte dat op één dag gemaaid kon worden. Afhankelijk van de grondsoort was het maaien makkelijker of moeilijker en daarmee ook de oppervlakte van een madt verschillend.

Voor Texel zou dan een madt of deimt (deimadt) 2/3 Texelse morgen geweest moeten zijn, dit is 2/3 vn 1,65 ha = afgerond 11.000 m2. Hier is echter sprake van een klein madt, waarschijnlijk wordt hier bedoeld dat de naam is gegeven aan de oppervlakte berekend in Rijnlandse roeden (vanaf 17e eeuw in gebruik voor Texel), dan is een klein madt een oppervlakte van 2/3 van een Rijnlandse morgen = 2/3 X 0.85 ha = afgerond 5666m2. Dit laatste getal zit dicht bij de 6000 m2 die Sjaak Schraag op pag. 21 van zijn Veldnamenboek heeft berekend aan de hand van de hem bekende veldnamen met madt voor Texel.

Overigens is het gebied met de naam Klein Madt in de loop der eeuwen vergroot, want bij de kadastrale kaart van 1828 blijkt het 31.030 m2 oppervlakte te hebben.