Larissa Klaassen en Imke Brommer met de kleding van TeamNL op Schiphol.
Larissa Klaassen en Imke Brommer met de kleding van TeamNL op Schiphol. Foto: Facebook Larissa Klaassen

Larissa en Imke aangekomen in Japan voor Paralympische Spelen

Larissa Klaassen en Imke Brommer zijn afgelopen week aangekomen in Japan waar ze binnenkort deelnemen aan de Paralympische Spelen die van 24 augustus tot 5 september worden gehouden.

Donderdag 26 augustus is de grote dag voor Larissa (Texel) en Imke (Kudelstaart). Dan rijden zij om 10:00 uur in de ochtend (in Nederland om 3:00 uur in de nacht) op de tandem de tijdrit van 1000 meter op de baan. De twee hebben hun zinnen gezet op het halen van een gouden medaille op de tijdrit. Larissa heeft al zilver van de vorige Paralympische Spelen in Rio, voor Imke zijn het de eerste Spelen.


Zaterdag 28 augustus komen Larissa en Imke nog een keer in actie in Tokyo voor de 3000 meter achtervolging op de baan. Dat is voor hen het tweede verplichte onderdeel van de Paralympische Spelen. Larissa liet eerder weten dat de twee op dat onderdeel weinig hebben getraind; de focus is volledig gericht op de 1000 meter op de baan. De achtervolging op de 3000 meter is eveneens om 10.00 uur in Japan en dus eveneens om 3:00 in de nacht in Nederland. Volgens het rooster van TeamNL, het team waar Larissa en Imke deel van uitmaken, komen er live-streams beschikbaar van het baanwielrennen. 


Nederland is de komende weken met een behoorlijke afvaardiging van ruim zeventig sporters vertegenwoordigd op de Paralympische Spelen. Net als bij de Olympische Spelen ligt de lat hoog: in 2016 werden in Rio de Janeiro liefst 62 medailles gehaald (waaronder het zilver van Larissa en toen Haliegh Dolman) en dat waren er toen 23 meer dan bij de Paralympische Spelen van London in 2012.


Als gevolg van de coronacrisis zijn Larissa en Imke beperkte tijd aanwezig in Japan; ze moeten er in een eigen bubbel verblijven, zich aan de regels houden en een dag na de 3000 meter moeten ze ook meteen weer terugvliegen naar Nederland.