Texelse koren op archiefbeeld. Met de klok mee: Artex Kamerkoor, Texels Vrouwenkoor, het Popkoor van Artex en Texels Mannenkoor (met Excelsior).
Texelse koren op archiefbeeld. Met de klok mee: Artex Kamerkoor, Texels Vrouwenkoor, het Popkoor van Artex en Texels Mannenkoor (met Excelsior). Foto: Archief Texelse Courant

Zangkoren pakken de draad voorzichtig op

Sinds de uitbraak van Covid een jaar of anderhalf geleden hebben de zangkoren gezwegen. Nu het najaar dichterbij komt, maatregelen zijn/worden verruimd en mensen zich veiliger voelen, kijken de vocalisten vooruit. Gaan we weer samen zingen?

“We willen in september een vergadering beleggen. Dan horen we graag van de leden of en wanneer ze verder willen. Het zou mooi zijn als we in het laatst van september weer kunnen beginnen”, vertelt Hans Daalder van het Texels Mannenkoor.

“Onze leden zijn over het algemeen wat ouder, het oudste lid een jaar of 84. We hebben de afgelopen periode via nieuwsbrieven contact gehouden. De wil om te zingen is er. Maar, ook door de anderhalve meter regel, kunnen we met zo’n grote groep (anderhalf jaar geleden 43 man) eigenlijk nog niet. De familie van ons overleden lid Jan Vlaming had het leuk gevonden als we zouden zingen tijdens rouwdienst. Gisteren (maandag) hebben we met een man of acht voor het eerst liederen doorgenomen. Dat voelt weer lekker en het ging ook zomaar weer.” 

Ook andere zangkoren koren willen op korte termijn bijeenkomsten houden om hun leden te polsen. Er zijn ook koren die weer van start gaan. Het Artex Kamerkoor houdt volgens de website de eerste repetitie op 1 september en het Popkoor komt op 2 september weer bij elkaar. 

De Duunpiepers

Ook zangkoor “De Duunpiepers” pakt na anderhalf jaar onderbreking op 1 september de draad weer op. Dit koor onder leiding van Nelleke Schreur-Visser is bedoeld voor mensen met COPD, astma, hyperventilatie en nu ook longcovid. Ze repeteren iedere woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur in de Buureton. Nelleke heeft het koor opgericht, net als COPD koor “Ademnoot” in Den Helder. Ze weet wat zingen met je doet als je bijvoorbeeld astma hebt. Ze heeft zelf een strategie bedacht en het gaat boven verwachting. “Na een maand of vier merk je al het verschil.” Ontspannings-, adem- en zangoefeningen zijn belangrijk. 


Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere zangers staan centraal. Bij COPD zijn de longen beschadigd. Ademen is moeilijker en men heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). 


Astma is een ontsteking van de longen. De ontsteking is bij astma blijvend. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen.  Hyperventilatie: veel mensen die overademen zuchten of geeuwen veel. Dit versterkt juist het probleem. Hierdoor worden snel grote hoeveelheden kooldioxide uitgestoten waardoor dit gehalte in het bloed nog sneller afneemt.

Longcovid: Covid-patiënten kampen vaak ook met Ademhalings Dysregulatie, wat letterlijk verkeerd ademhalen betekent. Ze hebben last van vermoeidheid, kortademigheid, hartkloppingen, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn, enz.

“De Duinpiepers” zingen een divers repertoire, van John Denver, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, Leonard Cohen, Rob de Nijs, uit musical Cats, Sound of Music en Titanic, etc. 

Wie meer wil weten of zich wil aanmelden, kan zich wenden tot Nelleke Schreur-Visser, tel. 06 12095784.