Joop Quint in 2016 bij zijn caravan op Texel.
Joop Quint in 2016 bij zijn caravan op Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Joop Quint was bewoner, badmeester en vaste gast op Texel

Hij woonde in zijn jeugd een paar jaar op Texel, was tijdens zijn studietijd badmeester op het eiland en verbleef er tientallen jaren als gast.

Texel speelde een belangrijke rol in het leven van Joop Quint uit Amsterdam, die vorige week donderdag tijdens een bezoek aan het strand bij paal 12 plotseling overleed. Zijn eerste kennismaking met het eiland was in 1954 toen zijn vader directeur van de VVV werd. De toen 12-jarige Joop verhuisde met zijn ouders, drie broers en zusje van Nunspeet naar de Kogerstraat in Den Burg. Hij voetbalde als 16-jarige een jaar in het eerste elftal van SV Texel en ging doordeweeks vanuit Oudeschild met de boot naar de HBS in Den Helder. 

Na een jaar highschool in Amerika ging hij studeren in Utrecht waar hij lid werd van het Utrechtsch Studenten Corps. Namens het corps was hij drie zomers lang badmeester op het eiland. In een interview in de Texelse Courant van 25 oktober 2016 vertelde hij nog altijd met veel plezier te kijken naar de aanwezigheid van de badmeesters uit Utrecht op het strand.

In het dagelijks leven was Joop Quint organisatie-adviseur en werkte hij onder meer voor ziekenhuizen, ministeries, gemeenten en andere non-profit-organisaties, Hij hield zich bezig met ontwikkelingen van organisaties. Tijdens zijn vakanties verbleef hij met zijn familie graag op Texel waar hij op camping Loodsmanduin bij Den Hoorn jarenlang een eigen onderkomen had. Joop was daar ook voorzitter van de kampeerdersvereniging en kruiste in die rol de degens met de toenmalige RST nadat die in 2004 had aangekondigd dat de meer dan 200 stacaravans moesten verdwijnen. Joop kwam op voor de belangen van de kampeerders wat tot botsingen met de toenmalige leiding van de RST leidde. Dieptepunt was dat de RST hem de toegang tot Loodsmanduin ontzegde totdat de rechter dat besluit in 2007 ongedaan maakte, De familie Quint verhuisde later met de caravan naar de familie Blom en Frits en Anita van der Gracht waar ze hun plek vonden. Daar verbleven ze vaak in gezelschap van kinderen en kleinkinderen.

Samen met zijn vrouw Bernadette was Joop vaste gast bij onder andere Paal 12, De Kastanjeboom en het bospaviljoen bij het Turfveld. Tijdens de strubbelingen met de RST begon hij met schrijven voor De Hoornder en dat bleef hij sindsdien elke maand doen. Hij schreef ook twee boeken: "Kind in de oorlog” (2012) en "Het Ministerie” (2017). Kenmerkend was zijn liefhebberij voor sigaren; er werd er geregeld één in de brand gestoken. Joop Quint is 79 jaar oud geworden.