Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

De Eilandadvocaat

en de afgepakte auto


Het is zaterdagmiddag, 26 graden, iets na vijf uur en ik sta net de hamburgers van de slager uit het dorp te grillen op de barbecue, als mijn telefoon gaat. Het volume van de nieuwe plaat van John Mayer zette ik iets lager. “Meneer de advocaat, u spreekt met Martin, ik ben zojuist in de binnenstad aangehouden en de politie pakt mijn auto af. Mijn rechtszaak is nog niet eens geweest. Mag dat zomaar?” Martin was niet de eerste in mijn praktijk bij wie geld, sieraden, auto’s of zelfs de eigen woning in beslag werd genomen, terwijl er van een veroordeling nog geen sprake was. Op basis van een enkele gegronde verdenking mag justitie dit dus inderdaad “zomaar” doen. Ook als je nog niet definitief bent veroordeeld en meent onschuldig te zijn. Met een schuin oog hield ik mijn hamburgers in de gaten, terwijl ik Martin aanhoorde, zodat ik hem een eerste advies kon geven.


Vroeger heette dit “plukze-wetgeving”, van een verdachte moest zo snel mogelijk het door criminele activiteiten verkregen voordeel worden afgepakt. Enerzijds kan er bij een veroordeling naast de straf een verplichting tot terugbetaling worden opgelegd en daarnaast kan dus direct bij de verdenking door justitie al vast beslag op dure spullen worden gelegd. Het maakt overigens niet uit of je die dure spullen contant of via de bank of zelfs uit aantoonbaar legale inkomsten hebt betaald. Als je mogelijk inkomsten uit criminele activiteiten hebt ontvangen, dan is sprake van vermenging van die inkomsten.


Uiteraard kun je bezwaar maken bij de rechtbank, maar die oordeelt in de regel erg terughoudend. Afwachten is dan vaak het enige wat kan en dat kan weer jaren duren. Wanneer je uiteindelijk wordt vrijgesproken en de auto moet terug, is de kans groot dat deze al is verkocht, omdat de opslag te kostbaar is en bovendien de waarde van een auto snel vermindert. Het beslag komt dus te paard en gaat te voet of gaat helemaal niet meer weg. Ik heb dit Martin uitgelegd en maandag kon ik hem aan de hand van de papieren van de politie verder helpen. Belangrijk is dat als je absoluut zeker weet dat het onterecht is, dat er direct overleg plaatsvindt met de officier van justitie. Meestal is die wel voor een redelijke uitleg vatbaar en anders leg je het voor aan de rechtbank. Na exact zes minuten aan de telefoon had ik mijn hamburgers gegrild en kon ik deze uitserveren op een heerlijk vers broodje van de bakker, met huisgemaakte barbecuesaus, plakjes goed rijpe tomaat en knisperend frisse ijsbergsla. Op mijn platenspeler draaide “Shot in the Dark” van John Mayer en voor de sfeer gaf ik het een beetje extra volume.


Vincent van der Velde