EMK: garnalenvisser ziet ruimte om te werken kleiner worden

Aanscherping van regels in natuurreservaten bij de kust, de ontwikkeling van testlocaties voor zeeboerderijen en de komst van pontons met zonnepanelen in kustzones

Het zijn volgens visserijorganisatie EMK enkele bedreigingen waar de Nederlandse garnalenvloot mee te maken heeft. Het vormde aanleiding voor de grote protestactie van de visserij die zaterdag op het IJsselmeer bij Breezanddijk werd gehouden en waaraan ook diverse Texelse garnalenvissers meededen. 

Volgens de EMK zijn garnalenvissers volledig afhankelijk van de kustwateren waardoor zij weinig mogelijkheden hebben om hun geluk elders te beproeven. De komst van pontons met zonnepanelen neemt volgens de EMK ruimte weg voor de garnalenvissers en het leidt tot een vermindering in de productie van zuurstof en plankton. "Door zonlicht vindt er in de bovenste laag van het zeeoppervlak fotosynthese plaats. Plantaardig plankton gedijt bij zonlicht en dient als voedsel voor dierlijk plankton. Beide planktonsoorten staan aan het begin van de voedselketen. Minder plankton impliceert minder voedsel voor jonge vis en zo kunnen visbestanden te maken krijgen met een tekort aan voedsel." Nog een bedreiging voor kleine garnalenkotters zijn volgens de EMK maatregelen voor minder stikstofuitstoot. 

Tijdens de actie op de IJsselmeer, waaraan zo'n zestig kotters meededen, werd eveneens geprotesteerd tegen windmolenparken op het IJsselmeer en de Noordzee en de effecten daarvan op de visserij. Volgens de vissers is het de vraag of hun zonen en kleinzonen het werk op zee kunnen voortzetten. Meer op pagina 2 en 5.