Impressie van schaaktoernooi Mad op 't Wad. Links Joop Rommets, rechts Dick de Graaf. Foto: Gerard Timmerman

Rob Duijn blijft grootmeester Van der Wiel voor in “Mat op ’t Wad”

Rob Duijn uit Bloemendaal, kopman van de Haarlemse Kennemer Schaakcombinatie, heeft na een spannende nek aan nek race met grootmeester John van der Wiel, eregast van "Mat op ’t Wad 2021" gewonnen.

In een sterk deelnemersveld bleef Duijn ongeslagen en won met een fraaie score van 8 uit 9. De grootmeester moest met 7,5 uit 9 genoegen nemen met de tweede plaats. Wel liet hij weten bij “Mat op ’t Wad 2022” graag een nieuwe poging te doen het toernooi te winnen.

De schakers speelden buiten bij ideale weersomstandigheden op het erf van de boomgaard van Jaap Dros. Initiatiefnemer en organisator Jan Willem Duijzer had als publiekstrekker John van der Wiel – oud-kampioen van Nederland en voormalig Europees jeugdkampioen – voor het toernooi gestrikt. Daarnaast had zich een flink aantal regionale toppers voor het toernooi aangemeld, zodat de hoofdgroep op een zeer sterk deelnemersveld kon bogen. Er was veel publieke belangstelling.

Vooraf leek het vast te staan dat GM Van der Wiel het toernooi zou winnen, maar dat pakte toch anders uit. Rob Duijn hield de grootmeester op remise en scoorde er lustig op los. Halverwege de strijd zorgde Dick de Graaf, een topper van En Passant Bunschoten, voor een daverende verrassing door in een ijzersterk gespeeld toreneindspel Van der Wiel naar de nederlaag te spelen. Hoewel Van der Wiel nadien al zijn partijen won, bleef hij toch steeds een half punt achter op Duijn, want ook die toonde zich ongenaakbaar en won eveneens alle resterende partijen, zodat hij uiteindelijk als toernooiwinnaar uit de bus kwam.

Rob Duijn is een Haarlemse geroutineerde toernooispeler die onder meer al drie keer het grote Zandvoortse Strandschaaktoernooi won. ‘In buitentoernooien ben ik op mijn best. Die speel ik graag’, sprak de winnaar bescheiden als verklaring voor zijn succes. De derde en vierde plaats waren voor respectievelijk Dick de Graaf (6,5) en David De Visser (6). En Passant Texel leverde drie spelers voor de hoofdgroep: Rienk Sijbesma, Joop Rommets en de Texelse kampioen Jaap Dros, maar geen van de drie kon zich mengen in de strijd om de ereplaatsen.

In de B-groep won de heer Stoop die ongeslagen bleef en de achtkamp won met 6 punten uit zeven partijen. De C-groep bleek een eenvoudige prooi voor Dick van Barneveld: met 6,5 uit 7 bleef hij zijn achtervolgers Clarisse en De Waart anderhalve punt voor.