Peter van Gaalen: "De voorzieningen op het eiland zijn goed. Laten we dat niet vergeten."
Peter van Gaalen: "De voorzieningen op het eiland zijn goed. Laten we dat niet vergeten." Foto: Aangeleverd

Er moet aandacht blijven voor ideeën

Vertel eens wat over jezelf?

In 1957 ben ik geboren in Monster (gemeente Westland). Na een fijne jeugd heb ik na de middelbare school vele boekhoudkundige cursussen gedaan via de avondschool.  Als negenjarig jongetje werd ik lid van harmonievereniging Concordia waar mijn vader de pauken bespeelde. In de loop van de tijd behaalde ik op klarinet alle diploma’s die je als amateurmuzikant kan afleggen. Ik begon bij de Rabobank als baliemedewerker en eindigde daar op de afdeling administratie. Hierna heb ik bij verschillende instanties in de gezondheidszorg administratieve werkzaamheden verricht. Toen volgde een periode van 10 jaar bij een grote handelskwekerij in Maasdijk en een periode van 7 jaar bij een bedrijf in Hellevoetsluis. Rond 2007 besloot ik om een administratiekantoor te starten en geheel zelfstandig verder te gaan. Ik heb klanten op Texel en in de omgeving van Den Haag. 


Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Monique en ik bezochten in 1996 voor het eerst samen Texel tijdens het Rondje en dat beviel ons dusdanig goed dat wij daarna veelvuldig Texel bleven bezoeken, wat resulteerde in ons huwelijk op Texel in 1998. Monique stond op dat moment voor de klas in Loosduinen. “Haar” kinderen mochten mee met een bus en een bus met familie, vrienden en collega’s. In de loop van de jaren boekten wij bijna 40 overnachtingen per jaar op Texel. In 2008 kwam een appartement te huur in de Dorpsstraat. Een eigen plek waar we naartoe konden gaan wanneer het ons uitkwam. Begin 2010 besloten wij om de mogelijkheden te onderzoeken om ons op Texel te vestigen. Monique stuurde een open sollicitatie naar twee scholen en binnen no time volgde een afspraak met een interim-directeur. Eind april 2010 verhuisden wij naar Texel naar ons appartementje. Na 1 jaar verhuisden wij naar ons huidige woning boven het Total benzinestation in De Koog.


Eén van de grootste zorgen is ergernis rond parkeeroverlast

Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Buiten wandelen met onze hond Tex, ben ik niet sportief aangelegd. Geïnspireerd door het wandelen ben ik tevens penningmeester van Wandelsportvereniging Het Gouden Boltje. We proberen samen concerten te bezoeken in de Symfonische Metal sfeer. Daarnaast is een hapje en een drankje op een terras iets waar wij gelukkig van worden. 


Wat doe je allemaal voor de dorpscommissies op Texel?

In 2018 hebben een aantal mensen de Dorpscommissie De Koog weer nieuw leven in geblazen. Zelf werd ik penningmeester van deze commissie. Na het organiseren van enkele activiteiten zoals Ouwe Sunderklaas, Sinterklaas, Kerstzang en Nieuwjaarsreceptie werden ook wij geconfronteerd met de Corona-maatregelen. Ondanks dat er bijna geen activiteiten hebben plaatsgevonden is vanaf maart 2019 De Hof klaargestoomd voor de toekomst. Er is een PVC-vloer gelegd, nieuwe meubels aangeschaft , het geheel is geverfd door vrijwilligers en zijn er ook nieuwe gordijnen besteld. Samen met Ruurd Eijzinga hebben wij namens DC De Koog zitting in het bestuur van De Hof.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Over het algemeen zijn ze recht door zee en doen veel voor elkaar en voor de gemeenschap. Het is “ons kent ons”. Waar ik mij wel eens aan stoor is dat altijd dezelfde mensen commentaar hebben op alles wat er voorbij komt. 


Wat zou er moeten blijven zoals het is? 

Ik ben een tevreden mens op Texel en wij hebben het samen uitstekend naar ons zin. De voorzieningen op het eiland zijn goed laten we dat niet vergeten. Maar wel moet er aandacht blijven voor wensen en ideeën van de plaatselijke bevolking. Namens Dorpscommissie De Koog neem ik deel aan de Klankbordgroep Toeristisch Toekomstplan. Hierdoor ben ik wel iets anders gaan aankijken tegen bepaalde zaken.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Het geforceerd doordrukken van allerlei duurzame maatregelen. Ik heb wel eens het idee dat Texel het beste jongetje van de klas wil zijn. Zoals bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 60 km. Onze Duitse vrienden gaan dan nog langzamer rijden.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Het meer betrekken van de inwoners bij ingrijpende beslissingen zoals toerisme, woningbouw etc. Misschien zou een centrale Dorpscommissie Texel met afgevaardigden vanuit alle plaatselijke dorpscommissies iets hierin kunnen bijdragen. In mijn idee staat de gemeenteraad vaak buiten alle werkelijkheid.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Iedereen die zich bezighoudt met het wel en wee van Texel in de breedste zin van het woord. Vrijwilligers van de vele verenigingen, ondernemers, onderwijspersoneel et cetera.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Net zoals voor velen van ons was het begin redelijk te doen. We misten wel ons hapje en drankje op de terrassen. Monique maakte vanaf dichtbij mee hoe moeilijk het was met de sluiting van de scholen. Gaandeweg gingen we de sociale contacten met vrienden wel heel erg missen. Veel van mijn klanten werden geconfronteerd met tijdelijke sluiting van hun bedrijf. Gelukkig leven wij in Nederland. Een land met uitstekende tegemoetkomingen/subsidies voor de getroffen bedrijven. Corona heeft wel gevolgen voor een aantal zaken die blijvend veranderd zijn. 


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Bijna iedereen is zich ervan bewust dat wij de toeristen nodig hebben om ons welvarend eiland op niveau te houden. Echter moet de kwaliteit van de natuur, leefomgeving van de bewoners niet in het geding komen. Eén van de grootste zorgen is de ergernis rondom de parkeeroverlast. Dit wordt door velen als zeer storend ervaren. Ondanks het ontmoedigen van het autogebruik zal het aantal verkeersbewegingen alleen maar blijven toenemen. Vooral in De Koog moet er veel gedaan worden gedaan om de overlast te verminderen. Het parkeerterrein aan de Nikadel zou opnieuw moeten ingericht en misschien moeten worden voorzien van een extra parkeerlaag. Een parkeergarage in de duinen zou de parkeerdruk in De Koog kunnen verlagen.


Volgende 'Eiland Van...' ? 

Rein Stam. Naast vriend is hij ook lid van Dorpscommissie De Koog waar hij vooral zorgdraagt voor het dorpsblad De Kaap.