Stichtingbestuurders Henk-Jan Boluijt, Ericka Voortman en Ruud Bakker met de vlag van het Boetje van Klemat. Onder: Onthulling van het naambord.
Stichtingbestuurders Henk-Jan Boluijt, Ericka Voortman en Ruud Bakker met de vlag van het Boetje van Klemat. Onder: Onthulling van het naambord. Foto: Gerard Timmerman

Stichting voor behoud van Boetje van Klemat

Wat in de volksmond tot nu toe "de boet van Ruud" werd genoemd, is zaterdag officieel omgedoopt in "Het Boetje van Klemat". De schapenboet bij Den Hoorn is vernoemd naar een aangrenzend stukje land. Eigenaar Ruud Bakker heeft het beheer ondergebracht in een stichting, die de boet en het omliggende land moet behouden voor toekomstige generaties. 


De schapenboet staat al genoemd op een kaart van 1832, maar is vermoedelijk al veel ouder. De schapenboer uit Den Hoorn kocht de schapenboet in 1982, tien jaar later liet hij deze restaureren. 

Hoe zit dat met de naam het Klemat? "Het is de naam van dat landje daar", wijst Bakker op het het oude landschap langs het fietspad tussen de Mokweg en de Stolpweg. Het staat bekend als de Binnenkuil, het gebied waar land en zee eeuwen geleden dagelijks twistten of "klematten". 

Klemat

In 1723 stond daar het huisje "Klemat". Een historische omgeving, met een stukje verder de "Rezieneweid", waar in sloepen handelswaar (rozijnen) aan land werd gebracht. Tegenwoordig grazen er de schapen van Bakker en staat er de artistieke installatie "De Kathedraal van Zachtmoedigheid". 

De sfeer van schoonheid en onthaasten is voelbaar op dit unieke oude land aan de rand van het dorp. "Daar moet je zuinig op zijn. Ik wil graag dat het zo blijft, ook in de toekomst. Met zijn zeventigste verjaardag in aantocht, begon hij zich af te vragen hoe hij er voor kan zorgen dat de boet en het omliggende landschap niet wordt verkwanseld. "Ik ben in het verleden al benaderd door mensen die het voor veel geld willen kopen. Maar dan gaat dit verloren", kijkt hij om zich heen. "Dat wil ik natuurlijk niet."

Zo kwam hij op het idee om de boet, het beheer en op termijn het eigendom van het omliggende land onder te brengen in de "Stichting tot behoud van het boetje van Klemat & omliggende land". Met als medebestuurder en secretaris Henk-Jan Boluijt en als voorzitter kunstenares Ericka Voortman. 

Bakker geeft haar sinds 2013 de gelegenheid om monumentale installaties te bouwen in het Boetje van Klemat. Ze delen hun fascinatie voor de "trage tijd" op het Klemat. Hun exposities staan in het teken van "tedere tijd en onthaasten". Momenteel is in de boet haar expositie "Vischwijven" te zien en te ervaren. 

Doel van de stichting is het Boetje van Klemat te behouden voor toekomstige generaties, voor iedereen toegankelijk te houden en de "leegte" van het gebied te kunnen ervaren. 

Vriend van het Boetje van Klemat

Wie het initiatief wil steunen kan vriend worden van de stichting en/of doneren. Dit kan via de website www.boetjevanklemat.nl, met daarop ook meer informatie over de boet, het gebied en de achtergrond van het initiatief.

Afbeelding