Werkstraf stalkende man uit Den Burg


De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag een 39-jarige man uit Den Burg veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van drie jaar.

Volgens de rechtbank staat vast dat de man zich onder meer heeft schuldig gemaakt aan stalking, bedreiging en mishandeling van zijn voormalige partner.

Tegen de man was twee weken geleden een werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Zijn straf viel iets lager uit, omdat de rechtbank hem op onderdelen van de aanklacht vrijsprak. Zo achtten de rechters onvoldoende bewezen dat de man het slachtoffer had toegetakeld met een stroomstootwapen. Ook voor diefstal uit haar woning en één geval van mishandeling ontbrak volgens de rechtbank het bewijs.

Wel voldoende aangetoond waren volgens de rechtbank stalking, bedreiging met de dood, een vuistslag tegen het hoofd, diefstal van een elektrische fiets en harddrugsbezit. De 39-jarige Texelaar viel de vrouw afgelopen najaar wekenlang veelvuldig lastig, nadat zij na ruim vier jaar hun relatie had beëindigd. Ook nadat ze hem had gevraagd te stoppen en zelfs de politie een zogenoemd ‘stopgesprek’ met hem had gevoerd ging hij door.

De rechtbank benadrukte dat de feiten op zich een stevige onvoorwaardelijke celstraf rechtvaardigen. Maar met de reclassering en de officier van justitie waren de rechters van mening dat het gevaar op herhaling groot is als de man niet wordt behandeld. Een onvoorwaardelijke celstraf zou de inmiddels opgelegde begeleiding en hulpverlening doorkruisen.

De rechtbank besloot daarom in lijn met het advies van de reclassering en de eis van de officier van justitie een voorwaardelijke celstraf op te leggen, met daaraan gekoppeld een reeks specifieke voorwaarden: een meldplicht bij de Reclassering, verplichte behandeling voor zijn drugsverslaving en het opvolgen van de instructies die zijn woonbegeleiders hem geven. 

Daarnaast mag hij twee jaar lang geen contact zoeken met het slachtoffer en niet in de buurt van haar woning komen. Gaat hij over de schreef, dan moet hij de straf van vier maanden alsnog uitzitten. Vanwege de schade en het leed dat hij de Texelse toebracht, moet hij het slachtoffer bijna €3.000,- schadevergoeding betalen. Daarvan is €2.500,- smartengeld.