Ed de Bruijn leidt

flypast Formule 1

Ed de Bruijn coördineert zondag 5 september de zogeheten flypast met straaljagers voorafgaand aan de start van de Formule 1 in Zandvoort.

Onder leiding van De Bruijn, tot 2019 directeur van het Texelse vliegveld, vliegen op 5 september vlak voor de start van Max Verstappen en zijn collega's een aantal straaljagers over de startstreep. Dat gebeurt volgens planning op een hoogte van minimaal 1000 voet (300 meter) boven zeeniveau. 

De flypast in Zandvoort wordt voor De Bruijn de laatste in een serie van diverse nationale eerbetonen in de lucht die sinds oktober 2001 onder zijn leiding hebben plaatsgevonden. De Bruijn werd toen hoofd van het Bureau Air Display van de Koninklijke Luchtmacht en daarmee eindverantwoordelijke voor eerbetonen met vliegtuigen in de lucht. In die rol was hij ook jarenlang één van de kartrekkers van de Luchtmachtdagen van de Koninklijke Luchtmacht.

De Bruijn was onder meer verantwoordelijk voor de flyby in 2004 bij de uitvaart van prins Bernhard. Toen vlogen drie F16's en een Spitfire uit 1943 in 'missing-man-formation' over Delft. In 2013 coördineerde hij een grote flyby met twaalf straaljagers boven Amsterdam tijdens de koningsvaart van koning Willem-Alexander, nadat hij eerder die dag als koning was ingehuldigd. 

In 2019 kreeg Ed de Bruijn het Ereteken voor Verdienste (een onderscheiding van het ministerie van Defensie) voor zijn inzet voor de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens de flypast boven Zandvoort is De Bruijn aanwezig op het circuit om het geheel in de lucht aan te sturen. Daarna gaat de leiding over Bureau Air Display naar een opvolger die De Bruijn binnen Defensie aan het inwerken is.