Willem van Leersum in de oude studio van Radio Texel aan de Molenstraat in Den Burg.
Willem van Leersum in de oude studio van Radio Texel aan de Molenstraat in Den Burg. Foto: Gerrit Verhoeven

"Dienstbaar, super sociaal en doortastend"

Hij had in de loop der jaren menig Texelaar voor de microfoon als hij op pad was voor de radio. Willem van Leersum, die maandag overleed, was één van de vaste gezichten van Radio Texel.

Zowel voor als achter de schermen was Willem een drijvende kracht bij de lokale omroep. Samen met zijn vrouw Lia - die in 2014 overleed - was hij eveneens een steunpilaar bij de Texelse Reede (waar zijn broer Fred woonde), vervulde hij meerdere functies bij de voormalige Gereformeerde Kerk in Den Burg, was hij actief bij het klaverjassen van de voormalige Stichting Welzijn Ouderen Texel en het Smartlappenkoor in Den Hoorn. Willem was eveneens jarenlang vrijwilliger bij de toenmalige CVO-school (tegenwoordig De Fontein) in Den Burg.


Meest bekend was hij van Radio Texel waar hij in 1989 - samen met Lia - vrijwilliger werd. Willem werkte als technicus dan wel als presentator aan veel programma's mee. Hij was één van de vast gezichten van het sportprogramma Sport Lokaal en jarenlang organisator van grote live-uitzendingen van de Ronde om Texel, de autocross, de kwarttriatlon, de Texelrace en de Wampex. Voor het laatste was hij jarenlang op pad met Gerrit Verhoeven om luisteraars thuis zoveel mogelijk van de Wampex te laten beleven zonder te verklappen waar ze telkens stonden. Dat was tijdens de live-uitzending bijna een sport op zich.

Kabel

Bijzonder voorval blijft volgens Gerrit nog altijd een live-uitzending van de kwarttriatlon waarbij opeens de verbinding met de studio in Den Burg wegviel. Een paar schapen hadden aan een kabel van de radio lopen knagen. Met dank aan Willem was het euvel snel opgelost. Hoogtepunten waren in 2012 twee live-uitzendingen vanuit de Ridderzaal in Den Haag en vanaf het strand bij de huldigingen van Dorian van Rijsselberghe toen hij voor de eerste keer Olympisch kampioen windsurfen was geworden. 


Een andere prestatie waar hij trots op, was het realiseren van een verbinding tussen het Glazen Huis dat in 2012 op de Groeneplaats stond en de studio van Radio Texel die toen nog aan de Molenstraat in Den Burg zat. Het was een gevoelige kabel, maar de verbinding hield de hele week stand. Door zijn sociale instelling en doortastendheid leverde Willem ook een grote bijdrage aan onderlinge verstandhoudingen binnen de radio. "Hij kon het met iedereen vinden en wist mensen enthousiast te krijgen en te houden." 

Texelse Rede

Voor de bewoners van de Texelse Reede stonden Willem en Lia eveneens dag en nacht klaar om waar nodig te helpen. Bekend voorval is dat zij ogenblikkelijk naar de overkant gingen voor hulp toen een busje van het gezinsvervangend huis daar een ongeluk had gehad. In 2004 werd Willem tijdens een jubileumviering van de radio koninklijk onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor al zijn inzet. Oud-burgemeester Joke Geldorp noemde hem toen een dienstbaar en bescheiden man op wie nooit tevergeefs een beroep werd gedaan. Lia werd in 2010 eveneens koninklijk onderscheiden voor al haar inzet voor anderen. 


In het dagelijks leven werkte Willem bij drinkwaterbedrijf PWN totdat het pompstation aan de Westerweg nabij Den Burg in 2003 werd gesloten. Hij ging toen vervroegd met pensioen. Willem van Leersum is 78 jaar geworden.