De prijsstijgingen in één oogopslag.
De prijsstijgingen in één oogopslag. Foto: KADO Texel

Prijzen in vijf jaar flink gestegen

Met KADO Texel gaan we in op trends en ontwikkelingen in het toerisme. Dit gebeurt op basis van gegevens van de Texel Monitor, VVV Texel, extern onderzoek en duiding door VVV-directeur Frank Spooren. Dit keer onder meer de prijsstijgingen helder vastgelegd.

"Het doel van KADO Texel - dat staat voor Kennis, Analyse, Data, Onderzoek - is al vanaf het begin om trends duidelijk te maken aan de hand van cijfers. Geen discussie op basis van onderbuikgevoelens, maar een discussie op basis van feiten. Vanuit dat licht brengen we steeds meer van deze data online. Transparantie noemen we dat. Daarom is de hele monitor nu ook via de website van KADO Texel terug te lezen. In principe kijken we tijdens het gesprek met de krant altijd terug op het vorige kwartaal - in dit geval het tweede - maar het meest interessante is misschien wel dat we de gemiddelde accommodatie-kosten sinds 2017 in beeld hebben gebracht op basis van VVV-boekingen", vertelt Frank.  


VVV Texel krijgt de afgelopen jaren steeds meer klachten over de prijsstijgingen en prijs/kwaliteitsverhouding. Ook uit onderzoeken van de Texelse Courant komt steeds vaker naar voren: "Texel wordt te duur voor de gewone man en een eiland voor de elite." VVV Texel neemt de klachten meer dan serieus en pakt de handschoen op. Op basis van de gemiddelde boekingswaarde - meestal rond de vijf overnachtingen - is op twee momenten gekeken naar de prijs. 1 juli en 31 december. Lag dit in 2017 op €508,- en €456,-, in 2021 zijn deze cijfers €592,- en €533,-. De prijzen in 2021 zijn overigens iets gedaald ten opzichte van het coronajaar 2020. In dit absolute piekjaar stegen de prijzen naar €631,- en €547,-. 


De opmerking dat de prijzen tijdens corona werden opgehoogd, lijkt dus hout te snijden. "Prijsstijgingen komen ook voort uit inflatie natuurlijk. Om tot een eerlijk beeld te komen, hebben we dat meegenomen in de berekening. We komen als VVV Texel dan tot de volgende conclusies: Het prijsniveau ontwikkelt zich significant en ruim boven inflatieniveau. In 2020 is er een toenemende prijsstijging geweest, wellicht geïnitieerd om omzetderving van het voorjaar terug te winnen; In 2021 heeft er een kleine correctie plaatsgevonden op de forse prijsstijging van 2020 en wanneer men 2017 als basisjaar neemt, is er in 2021 na inflatiecorrectie een prijsstijging van dertien procent zichtbaar."

Bekendheid

In opdracht van KADO Texel heeft in de afgelopen periode meer extern onderzoek naar Texel plaatsgevonden. Zo werd onderzoek gedaan naar de bekendheid van Texel, het imago en de bezoekintentie. Bij dit onderzoek zijn Nederlanders (uit Noord- en Zuid-Holland) en Duitsers (uit Noordrijn-Westfalen) in de leeftijd van 30 tot 70 jaar ondervraagd. 


De belangrijkste conclusies: 

De bekendheid met Texel is, zoals verwacht, groter onder Nederlanders dan onder Duitsers. Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan ooit op Texel te zijn geweest. Van de Duitsers is één op de vijf wel eens op Texel geweest.


Texel wordt door zowel Nederlanders als Duitsers gezien als 'rustgevend', 'authentiek', 'sfeervol' en 'dichtbij'. Duitsers noemen ook relatief vaak 'veelzijdig'. Er zijn weinig verschillen tussen de bezoeker en de niet-bezoeker, wat betekent dat Texel er in slaagt haar identiteit en propositie goed over te brengen.


De leeftijdsgroep 50+ is beter bekend met Texel dan de groep 30-50 jaar. Er zijn ook verschillen te zien in het imago bij deze leeftijdscategorieën. De groep 50+ ziet Texel vaker als 'gemoedelijk', 'sfeervol' en 'authentiek'. Bij Nederlandse ondervraagden kwam 'dichtbij' daar nog bij. De jongere doelgroep ziet Texel vaker als 'avontuurlijk' en 'duurzaam'.


De intentie om Texel te gaan bezoeken in de toekomst is min of meer gelijk voor Nederlanders en Duitsers. Ruim een kwart is beslist/waarschijnlijk van plan om Texel in de komende drie jaar te gaan bezoeken voor een korte of lange vakantie.


Van de Nederlanders die Texel in de afgelopen drie jaar voor een vakantie heeft bezocht is 70 procent van plan om dat de komende drie jaar weer te doen. Onder Duitsers ligt deze intentie tot herhaalbezoek op bijna 85 procent.

Tweede kwartaal

Uiteraard wordt ook nog even teruggeblikt op het tweede kwartaal. Hier geen schrikbarende of opvallende zaken. "De kwaliteitsscores laten een lichte daling zien. Hierbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat sommige gasten aangeven een lagere score te hebben gegeven als iets niet bezocht kon worden in verband met corona. De algehele prijs/kwaliteitsverhouding van het verblijf op Texel is licht gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal 2021 (7,99) naar een 8,06 (in het tweede kwartaal van 2020 was dit 8,05). De beoordeling van Texel als vakantie-eiland laat een minimale daling zien naar 8,66 (in hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dit 8,68", lepelt de VVV-directeur de scores op.


De Net Promotor Score (waarmee de loyaliteit dan wel de klanttevredenheid gemeten wordt) stijgt van 64 naar 65 ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar en komt daarmee gelijk aan de score van vorig jaar in dezelfde periode. Texel heeft voor meer gasten ‘goed’ aan de verwachtingen voldaan. Een stijging van 11,6 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2020. Echter laat de verwachting ‘uitstekend’ een daling zien van 9,5 procent. En bij de verwachting 'voldoende' is dit een daling van 0,9 procent. "We zien al jaren dat de kloof tussen beoordelingen steeds groter wordt. Een ontwikkeling die we nadrukkelijk blijven monitoren."

Aan Frank wordt gevraagd waar de pijn zit bij lage kwaliteitsbeoordelingen. Is dat hygiëne of gaat het over oude accommodatie? "Gedateerdheid is geen waardeoordeel. Het gaat bij ontevreden gasten dan toch vaak over hygiëne en aanwijsbare gebreken. Een vuile douche of wc, schimmel of kapot stopcontact. Dat soort zaken. Wij proberen dat op een constructieve en coulante manier te bespreken met logiesverstrekkers. Als er na twee waarschuwingen nog geen verbetering zichtbaar is, gaat de desbetreffende logiesverstrekker offline tot de problemen zijn opgelost. Dat klinkt streng, maar als VVV hebben wij betrouwbaarheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan."

Frank kijkt vol verwachting uit naar de uitkomsten van het derde kwartaal. Dan wordt duidelijk hoe de toerist het hoogseizoen heeft beleefd en of de samenstelling van onze gast inderdaad is veranderd zoals op het eiland wordt verondersteld.

Het Imago van Texel naar leeftijd.
Na komende week neemt de drukte iets af.
Natuur nog steeds hoofdreden bezoek.
Ruim zeventig procent geeft aan terug te komen.
Texel was in het tweede kwartaal niet vaak de hoofdvakantie.