In Veilige Handen niet op duin Horntje

Er komt definitief geen kunstwerk “In Veilige Handen” op de duinen van ’t Horntje. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingetrokken.


In lijn daarmee gaat de gemeente niet in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, die het college van b en w de heeft opgedragen bezwaren opnieuw te beoordelen. HHNK gaat onderzoeken of dat het kunstwerp nog op Texel wil plaatsen en zo ja, op welke plek. Daarvoor zijn een nieuwe aanvraag en een nieuwe procedure nodig. 

HHNK wilde “In Veilige Handen” plaatsen ter herinnering aan de versterking van de Wadden- en PH-zanddijk. HHNK benaderde Stichting Science Encounters Art (SEA) om dit te begeleiden. Drie kunstenaars maakten een schetsontwerp dat zij presenteerden aan OSG-leerlingen. Criteria waren: het kunstwerk moest goed zichtbaar zijn vanaf de boot en de thema's waterveiligheid en duurzaamheid uitdragen. Het moest refereren aan het motto van de dijkversterking “Bouwen aan de geschiedenis van Texel." Ook moest het verwijzen naar het SEA-thema: de verbinding tussen kunst, wetenschap en locatie. De keus viel op het ontwerp van Maree Blok en Bas Lugthart.

In plaats van bijval en vreugde stak vooral protest de kop op. Veel Texelaars, met name bewoners van ’t Horntje, kwamen in opstand en ook Stichting Kernwaarden Texel (SKT) tekende bezwaar aan. Overigens klonk niet alleen kritiek. “Wat mooi, en wat bijzonder dat ze de jeugd hebben laten meebeslissen. Tenslotte heeft de jeugd de toekomst. En zoals altijd met kunst, je vindt het mooi of je vindt het niet mooi”, was een ander geluid. 

Hoogte

Met name de hoogte van het kunstwerk van 14 meter was velen een doorn in het oog, “zelfs nog hoger dan het beeld van ir. Lely op de Afsluitdijk”, klonk tijdens de zitting van de Bezwaarschriftencommissie. En ook: "Omwonenden zijn uitgenodigd voor een presentatie, niet voor inspraak: de keuze stond al vast." De kwalificatie "buitenproportioneel" viel meerdere keren. Er werd een petitie tegen het kunstwerk opgesteld, die door liefst duizend mensen werd ondertekend.

HHNK en de gemeente gaven zich niet zomaar gewonnen. Het bezwaar van de bewoners werd niet-ontvankelijk verklaard, SKT werd wél als belanghebbend gezien. Toen het college het bezwaar niet gegrond verklaarde, stapte SKT naar de rechter. Die oordeelde dat het kunstwerk volgens de rechtbank in strijd is met de bestemming “water-waterstaat” van het gebied en dat het college het bezwaar opnieuw moest beoordelen.

Kees Boon van SKT: "Wij zijn zeer tevreden. Het kunstwerk hoort daar niet. We zijn blij dat de gemeente en HHNK dat ook hebben ingezien. Mocht het hoogheemraadschap voor een andere plek kiezen, dan gaan we dat weer bekijken.”