Sylvia Eelman: "Het authentieke van het eiland moet blijven zoals het is. Ik vind het jammer dat dit steeds meer verdwijnt."
Sylvia Eelman: "Het authentieke van het eiland moet blijven zoals het is. Ik vind het jammer dat dit steeds meer verdwijnt." Foto: Jeroen van Hattum

Beter met cijfertjes dan met lettertjes

Vertel eens wat over jezelf?

Boerderij de ‘Gollardshoeve’ is de plek waar ik ter wereld kwam. Ik ben een ‘echte’ geboren en getogen Texelaar, waar ik erg trots op ben. Als klein kind was ik altijd buiten aan het ravotten. Mijn leven veranderde in mijn vijfde levensjaar. Toen ben ik samen met mijn moeder en mijn zus in Den Burg komen wonen. In een rijtjeshuis bijna in het centrum is het ineens heel anders dan op een boerderij wonen. Hier moest ik erg aan wennen, maar gelukkig kon je op straat ook gewoon voetballen. Later hebben wij een stuk land gekocht aan de Hallerweg waar ik weer het gevoel van de boerderij terugvond. Mijn zus en ik hadden beide een pony waar we fanatiek wedstrijden mee reden. We reisden hiervoor bijna heel Nederland wel door. 


Vanwaar de keuze voor de accountancy?

Voordat ik in de stoffige administraties terecht kwam, was ik afgestudeerd in Sportverzorging, massage en blessurepreventie. In deze tijd gaf ik ook basketbaltraining aan verschillende jeugdgroepen. Zelf heb ik ook op het eennahoogste niveau gespeeld. Ik heb een knieblessure waardoor ik het fysiek niet aan kon om verder te gaan als sportbehandelaar. Na een jaar nadenken heb ik de bewuste keuze gemaakt mij om te scholen voor de accountancy. Ik zeg altijd dat ik beter ben met cijfertjes dan met lettertjes. Ik heb hiervoor verschillende studies gedaan en uiteindelijk aan de universiteit mijn master gedaan. Inmiddels heb ik al bijna tien jaar een eigen administratiekantoor aan huis. Voor veel ondernemers is het doen van hun administratie strafwerk, maar voor mij mijn hobby. Mijn werk is heel variërend en is geen dag hetzelfde. Een greep uit mijn werkzaamheden is het samenstellen van jaarrekeningen, verschillende soorten belastingaangiftes, een adviserende of controlerende rol. Een jaarrekening samenstellen is voor mij puzzelstukjes op de juiste plek te leggen in de puzzel. Naast deze werkzaamheden heb ik veel persoonlijk contact met cliënten. Ook doe ik veel ondersteunende en begeleidende werkzaamheden. Toen ik tien jaar geleden met mijn bedrijf begon was dit helemaal nieuw in deze wereld. Ik ben mij hierin in de loop van de tijd gaan specialiseren. 

Hoe bevalt het om ondernemers te begeleiden?

Met verplaatsing zou je schapenboeten kunnen behouden

Ik begeleid en train mensen waar het nodig is. Dit hoeft niet per se een onderneming te zijn. Zo heb ik ook particuliere cliënten die ik help. De trainingen die ik geef zijn op maat gemaakt en voor iedereen anders. Momenteel werk ik samen met het Halte Werk, een gemeentelijke uitkeringsinstantie voor bijvoorbeeld de bijstand. Samen vormen wij een team dat ondernemers helpt om uit een schuldsanering te komen en een doorstart te kunnen maken. Dit team is opgestart door de omstandigheden die corona met zich meebrengt bij de ondernemers. Voorheen was er niets geregeld voor ondernemers die dreigen om te vallen. Er werd dan al snel gezegd je bedrijf te beëindigen en als particulier verder te gaan in het traject. Zonde want iemand zijn of haar bedrijf is zijn/haar kindje.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd sport ik veel. Ik doe aan fitness jumping bij Kelly Dynamics, aan zaalvoetbal, hardlopen en doe bijna dagelijks een workout. Ik verdiep me veel in voeding. Ik ben namelijk van mening dat voeding, beweging en geest met elkaar samenhangen. Hierin moet een balans zijn. Wanneer moet je welke voeding binnen krijgen, waar zit het in en waar dient het voor? Bij een blessure heb je bijvoorbeeld bepaalde voedingstoffen extra hard nodig. Maar ook wat voeding met je doet. Het geestelijke onbewuste aspect vind ik hierin erg interessant. Van klussen word ik ook erg blij. Lekker koetelen aan mijn werkbank. Wat mijn ogen zien maken mijn handen. Wanneer ik in een oud ijzerbak kijk zie ik meteen al wat het wordt. Ik vind het leuk om van iets ouds iets nieuws en functioneels te maken. Ik ben dus wel erg handig met mijn handen. Je kan mij beter een hamer met spijkers geven dan naald en draad. In mijn vrije tijd kan je mij ook vaak vinden bij ons op het land bij onze dieren. Ik kan hier heerlijk genieten van de stilte en tot rust komen. Daarnaast kan ik ook genieten van een goede wandeling met goed gezelschap op z’n tijd.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel vind ik over het algemeen nuchtere mensen. Ik denk dat daarom BN-ers ook graag naar het eiland komen.


Wat moet er blijven zoals het is? 

Het authentieke van het eiland! Ik vind het jammer dat dit steeds meer verdwijnt. De oude huizen worden steeds vaker plat geschoven voor iets moderns. Bij de schapenboeten zie ik ook steeds meer dat men deze laat instorten. Simpelweg omdat ze voor de boer eigenlijk alleen maar vervelend zijn midden in het land. Eerlijk is eerlijk; wat heeft een aardappelboer aan een schapenboet? Ik snap daarom niet waarom de gemeente zo moeilijk doet over het verplaatsen van een boet. Ik kan dan alleen denken dat het juist fijn is dat een boet wordt behouden. Daarnaast zal de boet dan ook vaker gebruikt worden. Zelf hadden wij graag een schapenboet op ons land willen hebben, maar helaas werd dit door de gemeente niet mogelijk gemaakt


Wat zou er op Texel anders mogen?

Graag zou ik willen dat de gemeente meer naar zijn eigen bevolking luistert. Ik hoor deze ergernis veel op bijeenkomsten.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

De ondernemers op Texel geef ik zeker een pluim. Ik vind het knap hoe ondernemers in de coronatijd hun hoofd boven water hebben weten te houden. Velen konden gewoon niet doen wat ze graag wilden doen en dat geeft psychisch ook een dreun.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

In het begin vond ik het heerlijk. Even geen afspraken en lekker doorknallen op kantoor. Maar later ga je toch je sociale contacten en bezigheden wel missen.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Soms worden we gek van ze. Alleen zonder hen kunnen we ook niet. Wij Texelaars leven van het toerisme. Ook ik doe dat met mijn werk. Toch vind ik ook dat Texel Texel moet blijven en niet één groot vakantiepark hoeft te worden. Het protserige hoeft wat mij betreft daarom niet. Ook omdat dit het authentieke van Texel doet vergaan.


Volgende 'Eiland Van...'?

Peter van Gaalen. Bij Peter kan ik altijd terecht als ik wil sparren. Ik zou wel eens willen weten hoe hij naar het eiland kijkt.