De struikrietzanger.
De struikrietzanger. Foto: Marc Plomp (Vogelinformatiecentrum Texel)

Struikrietzanger broedt voor het eerst met succes op Texel

Eerst was er een vermoeden en later bekroop een groep Texelse vogelaars serieus de gedachte dat er wel eens een zingende struikrietzanger op Texel aan het broeden kon zijn.

Dat bleek inderdaad het geval in de Eierlandsche Duinen in nationaal park Duinen van Texel. Daarmee was er sprake van het eerste echte broedgeval van de zeldzame vogel op Texel en zelfs in Nederland. 


De zingende struikrietzanger werd donderdag 3 juni voor het eerst nabij de telpost van 'de Tuintjes' gespot door Laurens Steijn en liet zich daarna volgens Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp vrijwel dagelijks goed zien en horen. 


"Omdat het voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk is dat een zingende vogel zo lang aanwezig is, werd in vogelaarskringen al gefluisterd dat het mogelijk weleens om een territoriaal mannetje zou kunnen gaan. Dit idee werd versterkt omdat andere vogels ook verjaagd werden."

Diederik Kok ontdekte volgens een relaas van het Vogelinformatiecentrum zaterdag 19 juni dat er een tweede struikrietzanger was. Erik Menkveld fotografeerde zondag 20 juni een van de vogels met nestmateriaal waarna het zeker was dat er een broedpoging werd ondernomen. "Het mannetje was ook gestopt met zingen of zong nog nauwelijks. Ook dit is een sterke aanwijzing dat er gepaard was." Het bleef echter onduidelijk of het daadwerkelijk tot een paring was gekomen, omdat de vogels ergens in dicht struikgewas hun nest moesten hebben. In juli werd één van de vogels met voer gezien, maar toen was het volgens Plomp nog onduidelijk of dat voor de eventuele jongen of de partner zou zijn. 


Dinsdag 3 augustus volgde er uitsluitsel toen Ruud van Beusekom het eerste uitgevlogen jong van de twee struikrietzangers voorbij zag komen. Jeroen de Bruijn zag donderdag 5 augustus minimaal drie jongen van de zeldzame vogel, waarna het definitief was dat het broedgeval van de zingende struikrietzanger in Nederland had plaatsgevonden. Dat betekende volgens Plomp een nieuwe broedvogel voor het nationaal park.


In 1998 vond in Nieuwegein ook al een broedgeval van een struikrietzanger plaats, maar die vogel had toen gepaard met een bosrietzanger in plaats van een struikrietzanger wat tot twee hybride jongen leidde. Nu was er sprake van een zuiver broedgeval van de zeldzame struikrietzangers.