Elsemiek de Lugt bij haar kapsalon 't Haarhuys wording aan de Wilhelminalaan.
Elsemiek de Lugt bij haar kapsalon 't Haarhuys wording aan de Wilhelminalaan. Foto: Gerard Timmerman

Elsemiek opent Kapsalon 't Haarhuys De Lugt op historische grond

Elsemiek de Lugt open op 1 september Kapsalon ’t Haarhuys De Lugt. Ze vestigt zich in het voormalige kantoor van selectiebedrijf De Lugt op de hoek Wilhelminalaan-Bernhardlaan. De verbouwing daarvan is momenteel in volle gang.


Elsemiek heeft inmiddels als kapster veel ervaring opgebouwd. Na haar opleiding aan de Kappersschool in Den Helder werkte ze twaalf jaar bij Cocky’s Kapsalon in De Koog en nadien tweeëneenhalf jaar bij Salon Henri in Den Burg. Tussentijds volgde ze allerlei trainingen en cursussen.

“Het kappersvak is altijd in beweging en staat nooit stil. De mode verandert, nieuwe technieken en professionele merken vernieuwen zich. Stilzitten is er niet bij.”

“Het is een leuk vak, ik hou er echt van. Ik ben een mensen-mens, het sociale aspect van het werk spreekt mij erg aan. Lekker kletsen en ondertussen de klanten in de watten leggen. Maar bovenal veel aandacht voor het haar.”

Elsemiek komt uit een ondernemende familie, ook bij haar kruipt het bloed waar het niet gaan kan. “Ik hou van mijn werk en wilde altijd graag iets voor mezelf beginnen. Maar wanneer? Toen mijn ouders hier kwamen wonen, kwam er een mooie ruimte beschikbaar.”

Haar salon komt in het voormalige kantoor van Aardappelselectieruimte De Lugt. Gevestigd in het karakteristieke huis op de hoek Bernhardlaan-Wilhelminalaan. Het werd in 1927 gebouwd, in de stijl van de Amsterdamse School. In het kantoor deed haar overgrootvader C.J. de Lugt de administratie en betaalde lonen uit van zo’n honderd medewerkers (van wie 35 vast) die het akkerbouwbedrijf toen in dienst had. Ook klanten die er kwamen om aardappels, stro of wat anders af te rekenen, deden dat daar. Naast het kantoor was een kleine wachtruimte.

Sindsdien bleven kantoor en woonhuis in de familie, sinds een jaar of drie wonen Elsemiekes ouders Cor en Anneke er. Het kantoor, nog in de stijl van destijds, werd niet gebruikt.“

Met hulp van haar neef en schilder Pim de Lugt, haar andere neef en installateur Daan de Lugt en timmerman Jacky Knol wordt de ruimte momenteel verbouwd en ingericht als kapsalon.

Na de opening op 1 september is Kapsalon 't Haarhuys De Lugt geopend op woensdag, donderdag en zaterdag. Tot die tijd werkt ze tijdelijk bij Van der Linde Fietsen, een baan die ze geleidelijk wil afbouwen.


Afspraken kunnen al worden gemaakt.