Het tuinhuisje van Nico en Saskia Roeper van "Sebastiana" draait automatisch met de zon mee. "Elk moment van de dag in de zon."
Het tuinhuisje van Nico en Saskia Roeper van "Sebastiana" draait automatisch met de zon mee. "Elk moment van de dag in de zon." Foto: Gerard Timmerman

Tuinhuis Nico en Saskia draait met zon mee

Een tuinhuisje is mooi, maar naarmate de zon draait kun je zomaar in de schaduw komen te zitten. Dat zal Nico en Saskia Roeper van 'Sebastiana' op de hoek Hallerweg-Kadijksweg niet gebeuren. Hun tuinhuis draait met de zon mee.


’s Morgens vroeg staat de veranda richting het oosten, waar de zon opkomt. Drie uur later draait het richting het zuidoosten. Om na drie uur naar het zuidwesten te draaien In de namiddag volgt de draai in noordwestelijke richting. En de volgende morgen weer van vooraf aan. Zo liggen de zonnepanelen op het dak zo lang mogelijk in de zon. Geheel automatisch, Nico en Saskia hoeven er geen vinger naar uit te steken. 

Een volstrekt uniek tuinhuis, in de stijl van het woonhuis en uitgedacht door Saskia en Nico. Zelf ontworpen en gebouwd. Niet op een achternamiddag. “Ik ben er wel een jaartje mee bezig geweest”, bladert hij door de tekeningen die dit bijzondere optrekje in alle stadia tonen. Steeds met ruggenspraak van Saskia. “Dan vroeg ik: wat denk je van deze dakhelling Sas? Een beetje zus of zo Nico, zei ze dan.”

Hij bouwde het huisje binnen in zijn werkplaats aan huis. Deels met gebruikt materiaal, zoals materiaal uit de voormalige woning De Stoof. “Dat vonden we wel passend.”

Op deze plek woonden voorheen Sjaan en Wim Grisnigt, van het voormalige loonbedrijf verderop. “Als jongen ging ik daar te werk. Ik had het er geweldig naar mijn zin en heb er veel geleerd. Ik kwam overal. Te ploegen, zaaien, combinen en noem maar op. Overal pikte ik wat van mee. Ik kon lezen en schrijven met Sjaan. Ze liet me allerlei leuke klusjes doen. “Nico doe even dit, Nico doe even dat.” Een mooie tijd. Toen we later op deze prachtige plek mochten wonen, vonden we het een mooi eerbetoon om het huis naar haar te vernoemen. Sebastiana was haar officiële naam.”

Nico verwerkte meer gebruikte materialen in het tuinhuis, zoals de as van een oude sorteermachine. Ook de elektromotor die zorgt dat het tuinhuis 360 graden kan draaien. “Die komt uit de schapenmelkcarousel van Don Bosco. Hij lag al een jaar of dertig bij me in de schuur.” Ook het mechaniek onder het tuinhuis, waardoor het kan roteren, kreeg hier een tweede leven. “Het is een draaikrans uit een vrachtwagen.”

Toen Nico het tuinhuis in de werkplaats in elkaar had gezet, bleef er aan alle kanten van de deuropening welgeteld één centimeter ruimte over. Rijdend op zelf gefabriceerde flinterdunne "wielen" werd het gevaarte naar buiten gerold. “Het paste precies.” Een uitsteeksel dat te breed was, had hij inklapbaar gemaakt.

Daarna kon het met hulp van de kraan van René Boon op z’n plek worden getakeld. Precisiewerk, want het moest precies passen op het fundament, bestaande uit de draaikrans op het achthoekige plein. Een sleepcontact zorgt er voor dat de elektriciteit die de zonnepanelen opwekken in alle standen van het huisje naar het net kan stromen en het huisje steeds van stroom wordt voorzien. Belangrijk voor evt. verwarming, de koelkast en de verlichting. Geïsoleerd, netjes afgewerkt en met mooie details in het interieur, het visitekaartje van Saskia.

Het is allemaal wonderwel geslaagd, met als resultaat dat Nico en Saskia er volop van kunnen genieten. Elk moment van de dag in de zon, maar ook met ander weer komt het draaimechaniek goed van pas. Nico. "Toen het vorige week zo hard waaide, hebben we het huisje met de kont in de wind gezet en zaten we de hele avond lekker beschut.”