Wat ik zeggen wou

Emmalaan


Er is nogal wat ophef over een stukje Emmalaan. Welgeteld een stuk van 650 meter. Waar een auto niet harder mag dan 30 km/h. Een snelheidsmeter ter plekke toont dat lang niet elke automobilist een zo subtiele voet heeft dat die het gas voldoende kan loslaten. Levensgevaarlijk voor fietsers! Waarom? Hier hebben fietsers juist de ruimte. Welke gestoorde automobilist (ze bestaan echt; ik heb ze de poging zien doen om een fietser voorbij te rijden) haalt het in zijn mallote kop om daar langs een fietser te willen! Moorddadig!! 

Reactie uit de opinie:”Gevaarlijk voor fietsers”. Dat houdt dus in dat die mensen nog steeds menen dat automobilisten een soort recht hebben om fietsers voorbij te gaan. Als een automobilist zich deze ca. 650 meter aan de 30 km/h houdt, doet hij over dit traject 43 seconden. Rijdt er een fietser met ca 18 km/h voor hem, dan doet hij er 72 seconden over, een verlet van een halve minuut.

Om voor die halve minuut de veiligheid van die fietser op het spel te zetten, is krankzinnig. Ik kan niet begrijpen dat de 'opinie' nog steeds aan automobilisten een recht toekent wat ze niet hebben. Dat iemand dit een 'fietsgoot' noemt snap ik al helemaal niet. Dan maken auto's dus ook gebruik van een fietsgoot?

Om te voorkomen dat er iemand 'op de man' wil spelen: ik rijd dit stukje zowel per auto als per fiets (en zo u wilt op de autoped, al ben ik dan voetganger op een fietsstraat). In mijn beleving geeft elke andere oplossing ook risico's. En nog een veel groter risico erbij, namelijk dat de opgroeiende jeugd ervaart dat automobilisten rechten worden toegemeten die ze bij verkeersregels nooit leren. Op het gevaar af dat ze door vergoelijking van respectloos gedrag dat later ook zelf gaan doen.


Jaap Vlaming,
Den Burg