Koster Chris Peters overhandigt Nel Koorn-Kikkert het eerste exemplaar van het opnieuw uitgegeven boekje "Verhaal van een oud kerkje".
Koster Chris Peters overhandigt Nel Koorn-Kikkert het eerste exemplaar van het opnieuw uitgegeven boekje "Verhaal van een oud kerkje". Foto: Gerard Timmerman

Een oude kerk met veel aardige hoekjes om te tekenen

“Verhaal van een oud kerkje” is de titel van een bescheiden boek vol fraaie tekeningen en een verhaal vol historische wetenswaardigheden over de Hoornderkerk. Tekeningen en verhaal zijn bijna een halve eeuw geleden gemaakt door Nel Koorn-Kikkert. Een heruitgave van het gelijknamige boekje dat eerder in 1975 is verschenen. De opbrengst komt geheel ten goede aan het nieuwe Cultuurfonds, om de kosten voor de culturele activiteiten in en rond de kerken in Den Hoorn, De Waal en De Koog te dekken.

Nel Koorn-Kikkert (85) kent de kerk goed. Ze groeide als kind op in de omgeving en bespeelde 22 jaar het orgel. “Als mijn moeder eieren kookte, dan hield ze vanuit de deuropening de tijd bij op de kerkklok.”

Als meisje las ze graag in oude notulenboeken van de kerk die haar vader, die lange tijd in de kerkenraad heeft gezeten, wel eens meenam naar huis. “Dat wás toch leuk. Er stond bijvoorbeeld geschreven dat bij bepaalde diensten geen geluid in de omgeving mocht worden gemaakt. Dan mochten ze er niet met paard en wagen langs rijden en ze strooiden stro op de straat om het geluid te dempen.”

Haar tekentalent was op Texel wijd en zijd bekend en ook niet voorbijgegaan aan mensen van de kerk. “Ze wilden destijds een soort folder over de kerk maken. Of ik een paar tekeningen en een verhaaltje wilde maken. Ik ben toen aan de slag gegaan.” Ze hield niet van half werk en vertelt bij de presentatie van het nieuwe boekje onder meer hoe ze de trappen in de toren beklom en kou doorstond om bovenin een gedetailleerde tekening te maken. Ook hoe ze tijdens het repeteren rondkeek in het kerkje. “Het viel mij op dat er zoveel aardige hoekjes zijn om te tekenen.”

Ontstaansgeschiedenis

Het bleef niet bij een paar tekeningen, ze maakte er een hele reeks, veel meer dan de kerk had voorzien. En ook het verhaal werd uitgebreider. Veel historische feiten over het kerkje, de ontstaansgeschiedenis, het orgel, restauraties, predikanten, financiële aangelegenheden, anekdotes en andere wetenswaardigheden. Dominee Hoekstra wist aanvankelijk niet goed wat hij met haar aan moest. “Hij vond me maar een eigenwijze dame.”

Daarin had hij niet helemaal ongelijk, en dat was maar goed ook. Het resulteerde in een fraai boekwerk met prachtige tekeningen en een bijzonder verhaal.

Er werden er destijds 2000 exemplaren van het boekje gedrukt, de opbrengst was voor de kerk. Het was een groot succes. Dermate zelfs dat het boekje binnen de kortste keren uitverkocht was. “Mevrouw Sprenger (echtgenote van de toenmalige burgemeester) nam er bijvoorbeeld tien, voor de hele familie eentje. En zo waren er ook anderen die meerdere exemplaren kochten.”

Als meisje las Nel Koorn-Kikkert graag in oude notulenboeken van de kerk

Stichting Demtex

Van een herdruk is het nooit gekomen. Totdat Judith Woestenberg in gesprek raakte met Jan van der Stok (92) uit Groningen, die regelmatig op Texel vertoeft. Judith is coördinator van Stichting Demtex die de kerken in Den Hoorn, De Waal en De Koog en gebouw De Hoeksteen van de PKN beheert en exploiteert en onder meer jaarlijks vele tientallen concerten organiseert. “Hij vroeg of hij “vrind” kon worden van de Hoornder kerk, om ons werk te steunen. Dat kon op dat moment niet. Het triggerde ons wel en zo zijn Chris (Peters, de koster), ik en Jan gaan nadenken over de mogelijkheden.”

Zo ontstond het idee om het boekje met tekeningen en verhalen van Nel Koorn-Kikkert weer opnieuw uit te geven. Dat plan werd door het werkgroepje uitgewerkt in samenwerking met Mediabureau Langeveld & de Rooy, dat destijds ook het boekje uitgaf.

Langeveld & de Rooy

Met als resultaat een volledig nieuwe heruitgave van het boek, wederom door Langeveld & de Rooy. Een boekje met de originele tekeningen en tekst, door Peters tekstueel iets aangepast aan de huidige spelling. Er zijn ook nu 2000 exemplaren van het boekje gedrukt. Peters overhandigde het eerste exemplaar woensdag aan de maker, mevrouw Nel Koorn-Kikkert. Haar indrukwekkende leeftijd weerhield haar er niet van om, ondanks de straffe wind, vanuit haar woonplaats Oost naar het kerkje van Den Hoorn te fietsen (niet elektrisch). Na afloop sloeg ze het aanbod om haar thuis te brengen af en fietste in regen en wind weer naar huis.

“Cultuurvriend van Hoornderkerk”

Ze nam in Den Hoorn na de overhandiging de gelegenheid te baat een kijkje te nemen in het kerkje, ook in de kluis in de Diaconie. Daar liggen dezelfde notulenboeken waarin ze als meisje zo graag las. Ook bekeek ze de geëxposeerde tekeningen van haar hand aan de muur van de kerk.

Het boekje “Verhaal van een oud kerkje” is verbonden met het initiatief “Cultuurvriend van de Hoornderkerk!”. Aanleiding voor het oprichten van dit cultuurfonds is dat de activiteiten in en rondom de prachtige monumentale kerk onder druk staan als gevolg van dalende inkomsten. Zonder aanvullende financiële steun zal moeten worden bezuinigd, waardoor kerk minder vaak open zal zijn voor publiek. Stichting Demtex organiseert en faciliteert, geholpen door vrijwilligers, vele tientallen concerten in de kerken (zoals de serie Texel Klassiek) van Den Hoorn en De Waal, organiseert rondleidingen, exposities, etc.

Wie “Cultuurvriend van de Hoornderkerk” wordt, helpt mee om muzikanten ook in de toekomst een podium te kunnen blijven bieden, concerten te verzorgen en faciliteren, rondleidingen te houden en te zorgen dat de vrijwilligers op z’n tijd een aardigheidje krijgen.

De Hoornderkerk beschikt weliswaar over een hoogstaande akoestiek, om het luisteren naar de concerten nog aangenamer te maken, is de kerk de afgelopen periode uitgerust met een nieuwe geluid- en beeldinstallatie. Dit in samenwerking met de studio van Rikus Kloosterhuis in Oudeschild. De primeur is tijdens de kerkdienst van komende zondag, die live wordt uitgezonden. De installatie zal ook voor concerten worden gebruikt.

Het lidmaatschap bedraagt €47,50 per jaar. Daarvoor ontvangt men ook het boekje “Verhaal van een oud kerkje”, eenmaal per jaar gratis toegang tot een speciaal concert voor de Cultuurvrienden en andere attenties. En een bewijs van lidmaatschap, met op de achterzijde een foto van de Hoornderkerk, gemaakt door Inge Kampen-Dekker.

Lid worden

Lid worden kan ter plekke in gebouw De Hoeksteen (waar ook het boekje voor €14,95 los te koop is) of via de website van Stichting Demtex: www.demtex.nl.


Gerard Timmerman

De Hoornderkerk, getekend door Nel Koorn-Kikkert.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding