Afbeelding
Foto: gemeente texel

Wat ik zeggen wou

Emmalaan

Wethouder Kooiman beloofde in de gemeenteraadsvergadering van 12 mei “zijn stinkende best te gaan doen” om het probleem van de fietsgoot Emmalaan snel op te lossen. Toen niet lang daarna de Emmalaan wederom langdurig werd afgesloten waren veel Texelaars aanvankelijk verheugd: “wat goed dat de gemeente tot inkeer is gekomen en de fietsgoot gaat aanpakken”. Maar we kwamen bedrogen uit. Er werd in deze “fase 4” flink wat overhoop gehaald, er werd met grote machines veel grond verzet, maar aan de gevaarlijke fietsgoot werd niets gedaan! Onbegrijpelijk dat de gemeente dit niet meteen heeft aangepakt, nu toch alles was afgesloten. Hoe simpel was het geweest om van het bestaande voetpad een fietspad te maken, en er een simpel wandelpad naast te leggen. Vergeleken met de kosten van “fase 4” was deze investering peanuts geweest. Ik denk dat de aannemer het met plezier voor een klein bedrag had uitgevoerd. Gelukkig zien we nu de boel weer open is veel burgerlijke ongehoorzaamheid. Fietsers nemen massaal het voetpad in plaats van de gevaarlijke fietsgoot en wachten niet af tot de verantwoordelijke wethouder zijn verantwoordelijkheid daadwerkelijk neemt.

Gijs Berger,

Den Burg

Naschrift:

In een door de gemeenteraad aangenomen motie van Texels Belang, VVD, en de PvdA is er inderdaad opgeroepen om de situatie te bekijken. Hierin werd de wethouder opgeroepen "om zo spoedig mogelijk via bebording (zie voorbeeld boven) te regelen dat voor iedere weggebruiker duidelijk is dat tweewielers niet ingehaald mogen worden." Kooiman geeft toe dat het bewuste bord er al had moeten staan en dat hier direct werk van gemaakt wordt, maar dat de weg eerst was afgesloten voor verkeer. De effecten van het bord op het gevoel van veiligheid voor fietsers op dat deel van de Emmalaan wordt geëvalueerd en daarover wordt de raad begin oktober geëvalueerd, zo is de opdracht die Kooiman heeft meegekregen. 

Tot slot wordt de wethouder in de op 12 mei aangenomen motie opgeroepen "indien de borden niet de gewenste veilige fietsomgeving opleveren: uit te zoeken of deze tijdelijke oplossing op termijn vervangen zou kunnen/moeten worden om duurzame veiligheid voor fietsers te realiseren (via bijvoorbeeld gescheiden fietspaden of duidelijk aangegeven fietsstroken) en tevens te onderzoeken of aanpassing van het huidige ontwerp van de rijbanen met middenberm bijdraagt aan de fiets-veiligheid, en de gemeenteraad voor het einde van 2021 hierover te informeren c.q. een (budget-)voorstel te doen."