Man bedreigt, stalkt en mishandelt ex

Tegen een 39-jarige Texelaar is 240 uur taakstraf, 4 maanden voorwaardelijk, smartegeld en schadevergoeding geëist wegens stalking, bedreiging en mishandeling van zijn ex-vriendin. Dinsdag moest hij zich in Alkmaar verantwoorden voor de rechter. 


De man had haar trappenhuis bestrooid met rozenblaadjes, haar favoriete smaak milkshake voor haar deur gezet en haar zijn onvoorwaardelijke liefde verklaard. Maar hij zou haar ook hebben toegetakeld met een stroomstootwapen en haar hebben bedreigd en gestalkt. 

Drugsproblemen

Aan de voorwaardelijke celstraf wordt wat het Openbaar Ministerie betreft een reeks van bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moet de met drugsproblemen kampende Texelaar een meld- en behandelplicht worden opgelegd en moet hij gedurende langere tijd worden begeleid in het dagelijks leven om te voorkomen dat hij vervalt in oude fouten. Het samenspel van voorwaarden was voor de officier van justitie belangrijker dan een harde afstraffing in de vorm van onvoorwaardelijke celstraf. “Het enige wat we daarmee bereiken, is dat de hulpverlening stagneert en vertraagt.”

Huilend

De man – Texelaar van Tunesische origine – zat een groot deel van de zitting huilend in het verdachtenbankje. “Spijt, ik heb veel spijt”, mijmerde hij. Een groot deel van de beschuldigingen – in totaal acht verschillende aanklachten - gaf hij toe. Een ander deel – waaronder een inbraak met diefstal en de mishandeling met een stroomstootwapen – ontkende hij. Op de vraag van de rechter of hij zelf vond dat hij het slachtoffer had gestalkt antwoordde hij: “Het is maar hoe je het bekijkt meneer. Ik heb haar misschien lastig gevallen, maar ik wilde alleen maar in contact komen. Ik belde aan, liep rondjes in de buurt en zat op een muurtje bij een speeltuin soms uren naar haar huis te kijken. Soms sliep ik er zelfs. Want ik ben verliefd.”

Daar ging het fout

Meer dan vier jaar duurde de relatie die de twee hadden, tot de vrouw er een jaar geleden een einde aan maakte. De man kan er nog steeds niet over uit dat hij daarna geen kans meer heeft gekregen het goed te maken. Daarna trok hij alles uit de kast om in contact met haar te komen. En precies daar ging het fout, zo stelde het slachtoffer zelf. “We zouden vrienden blijven, maar het ging mis doordat hij me maar bleef opzoeken.”

De rechtbank doet 10 augustus uitspraak.

Meer op pagina 5.