Omslag van "Bij nacht en ontij". Midden Hendrik Noorlander in de tijd dat hij het schreef.
Omslag van "Bij nacht en ontij". Midden Hendrik Noorlander in de tijd dat hij het schreef. Foto: Joost van der Hoek

Bij nacht en ontij

Hendrik (Henk) Noorlander (1948-2020) was als schilder, tekenaar, etser en markante Hoornder "wereldberoemd" op Texel. Ook een begenadigd verteller met een rijke fantasie. Ooit zette hij een verhaal op papier. "Bij nacht en ontij” is postuum verschenen.

Bij nacht en ontij is het verhaal van Maarten Veltkamp, een onopvallende dertiger, kunstenaar en gesteld op zijn sobere, rustige leven op het eiland. "s Nachts struint hij graag door de duinen en huldigt “de eerlijke stroperstraditie”. Hij smokkelt wat en "klooit" met explosieven. 

Als de plaatselijke jutter Ouwe Klaas dood wordt gevonden, smokkelaars op het strand bezig zijn, die Maarten achtervolgen en beschieten, ervaart hij dat als een grove inbreuk op zijn vrijheid. Hij zint op wraak. Geen moeite is hem te veel om zijn belagers uit te schakelen. Hierbij komen zijn verbeeldingskracht en zijn liefhebberij in explosieven hem goed van pas.

Ondanks een flinke dosis fantasie lijkt het boek “uit het leven gegrepen”. Hoofdpersoon Maarten Veldkamp toont een opvallende gelijkenis met de schrijver. Ook zijn woonomgeving en vrienden zijn geënt op de dagelijkse realiteit en soms herkenbaar. Niet aan hun namen, die komen uit de duim van de schrijver, die het verhaal schreef toen hij een jaar of dertig was

Het bijzondere van het boek is, dat Noorlander, die bijna dertig jaar in De Vermaning in Den Hoorn werkte, meer prijs geeft van zijn gevoelens en zijn kijk op de wereld dan hij in zijn leven ooit heeft gedaan. Herkenbaar en het leest vlot. 

Partner Nettie van de Brake wist wel dat hij het ooit had geschreven. “Ik kende Hendrik toen net en was niet zo bekend met de situatie op het eiland. Het verhaal zei me toen niet zoveel. Nu ik het terugvond tussen zijn spullen, ben ik het opnieuw gaan lezen. Eigenlijk beschrijft hij zichzelf, zijn omgeving en de mensen om hem heen en heeft daar een spannend avontuur omheen bedacht.”

Bij nacht en ontij is in eigen beheer uitgegeven door VandeBrake Producties. Het boek telt 224 bladzijden en kost €12,50.


Te koop bij Het Open Boek en Nauta Boek in Den Burg en bij Spar Goënga in Den Hoorn.

Afbeelding