Theo de Graaf geeft belangstellenden tekst en uitleg over zijn metaalkunst.
Theo de Graaf geeft belangstellenden tekst en uitleg over zijn metaalkunst. Foto: Gerard Timmerman

Kunst in de theetuin

Kunst is er in veel uitingsvormen. Zoals de vogels van Theo de Graaf, het resultaat van zijn hobby van artistieke metaalbewerking. Hij maakt ze van lepels. Bijzonder is ook zijn vorkenboom, zoals hij ook messen verwerkt in zijn kunstwerken.

Kunst is er in veel uitingsvormen. Zoals de vogels van Theo de Graaf, het resultaat van zijn hobby van artistieke metaalbewerking. Hij maakt ze van lepels. Bijzonder is ook zijn vorkenboom, zoals hij ook messen verwerkt in zijn kunstwerken.


De Graaf exposeert zijn kunst, samen met de houtkunst van Co Koomen, elke zaterdag in Theetuin Karmijn aan de Hallerweg. Waar troubadour en singer/songwriter Jaap Dros zingt en op zijn gitaar speelt en gastvrouwen thee en gebak serveren, gemaakt van vruchten uit de eigen boomgaard. Het geheel is onderdeel van de Kunstroute over de Hogeberg, die elke zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur wordt gehouden. 

Voormalig verwarmingsmonteur De Graaf is zich na zijn pensionering bezig gaan houden met metaalkunst. Lepels zijn kunstig aan elkaar gelast tot allerlei soorten vogels, zoals hij vorken en messen terugkerend element zijn in zijn werk. Zo te zien heeft hij er heel wat verwerkt. Jaap Dros, even gepauzeerd met muziek, maakt een kwinkslag: "Let wel even op je bestek als Theo bij je komt eten, want voor je het weet..." 

Maar gastvrouwen en -heren hoeven zich geen zorgen te maken: "Ik ga naar de Rommeltjesmarkt in Den Hoorn en koop daar het bestek dat ik nodig heb." 

Op z'n tijd komen er bezoekers langs. Kopen ze ook wel eens wat? Koomen, leunend op zijn stand met houtkunst: "Ook wel. Maar je hebt ook van die mannen die interesse tonen, en dan zegt hun vrouw: "We gaan eerst even naar het terras hoor. Nou, dan weet je het wel..." Voor zijn kunstige houtobjecten gebruikt Koomen bijzondere houtsoorten, niet nieuw, maar afkomstig van onder meer oude meubelen. 

Ze vormen een kleurrijk onderdeel van de wekelijkse Kunstroute, elke zaterdag over de Hogeberg. Die gaat ook langs de Kunstboet aan de Schilderweg. Met werk van Edwin Eduard Boering en Margot Bik, Hendrien Landeweer, Henk Sullen en Harm Platte en Beatrice van Dorp.  

Een eindje verder kunst van Rebecca Geskus, Galerie en Beeldentuin De Weezentuin, Brakenstein in Beeld, Skills, Museum Kaap Skil en Jolet Leenhouts.

Elke woensdag is de Kunstroute Den Burg, elke donderdag Kunstroute Den Hoorn en elke zondag route Noord, over het noordelijk deel van Texel. 

Meer informatie over de kunstroutes over het eiland en de kunstenaars is te vinden op de website www.cultuureilandtexel.nl.

Afbeelding